Huitema: "Timmermans moet het draagvlak niet vergeten"

08 okt 2019 - 19:14

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) uit Makkinga vindt dat Frans Timmermans zich als Eurocommissaris van milieu vooral niet 'te dogmatisch' op moet stellen. Huitema: "Ik ben ook voor een ambitieus milieubeleid, maar om daar een succes van te maken moet je ook het bedrijfsleven en de boeren meenemen."

Europarlemintariër Jan Huitema (VVD) fan Makkingea - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Timmermans is dinsdagavond de laatste kandidaat-commissaris die kritisch overhoord wordt door het Europees Parlement. Naast Jan Huitema vindt ook Esther de Lange van het CDA dat Timmermans het draagvlak in heel Europa in het oog moet houden.

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) uit Makkinga

Timmermans wordt in de nieuwe Europese commissie verantwoordelijk voor de European Green Deal. Ambitieuze klimaatdoelstellingen moeten ervoor zorgen dat de in Parijs afgesproken doelstellingen gehaald worden en dat Europa klimaatneutraal wordt. Alle sectoren - industrie, verkeer en landbouw, krijgen ermee te maken en precies daarom is het belangrijk dat Timmermans een breed draagvlak creëert. Esther de Lange zal Timmermans daar kritisch naar vragen.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA)

Timmermans kan het niet voor alle Europarlementariërs goed doen. Zo wil Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren de Europese veestapel met 70% inkrimpen en alle landbouwsubsidies afschaffen.

Als Timmermans de veehouderij niet hard genoeg aanpakt, gaat de politica uit Groningen waarschijnlijk tegen de benoeming van de PvdA-politicus stemmen. Hazekamp vindt tevens dat Timmers de afgelopen periode in zijn rol als vice-voorzitter van de commissie te weinig voor het milieu heeft gedaan.

Verslaggever Onno Falkena is dinsdag in Brussel en volgt de 'overhoring' in het Europees Parlement. Via zijn Twitter-account zijn de ontwikkelingen te volgen.

(advertinsje)
(advertinsje)