Minister Dekker wil opheldering over incidenten Boschoord

Minister Sander Dekker wil opheldering van tbs-kliniek Hoeve Boschoord bij Boijl over mogelijk gesjoemel met de registratie van interne incidenten.
Hoeve Boschoord bij Boijl © Google Street View
De Telegraaf schreef maandag dat incidenten zoals agressie. bedreigingen en smokkel bewust klein worden gehouden. Dergelijke zaken zouden tientallen keren per jaar in een lagere categorie geplaatst worden, om sancties te voorkomen. De Telegraaf berichtte daarover op basis van gesprekken met vier medewerkers en een voormalig leidinggevende.
In Boschoord worden mensen met een verstandelijke beperking opgevangen en ook mensen die tbs hebben gekregen. Als er incidenten zijn, moet dat worden doorgegeven aan het ministerie. En dat gebeurt volgens medewerkers niet altijd, zegt De Telegraaf. De Raad van Bestuur bestrijdt dat.
Een paar weken geleden trok het personeel van Boschoord aan de bel, omdat de werkdruk erg hoog is en omdat men zich niet veilig voelt.

'Regels worden opgevolgd'

De Raad van Bestuur van zorgorganisatie Trajectum is ontsteld over het beeld dat geschetst wordt over de locatie Boschoord bij Boijl. Men zegt dat de regels over het melden van incidenten gewoon worden opgevolgd. De Raad van Bestuur wil nu zo snel mogelijk onderzoek laten doen naar de incidenten waar De Telegraaf over schrijft. De Raad van Bestuur zegt dat Trajectum de landelijke richtlijnen volgt over het melden van incidenten.
De Inspectie Justitie en Veiligheid kijkt naar de gang van zaken bij Hoeve Boschoord, dat heeft minister Dekker aangegeven in de Tweede Kamer. Het melden van incidenten moet volgens de regels wel gebeuren.