MCL in financiële gevarenzone voor ziekenhuizen

08 okt 2019 - 11:58

Het MCL is één van de elf ziekenhuizen in Nederland die er financieel niet goed voor staat. De rendementen staan onder druk, de kosten huisvesting lopen op, en de wachtlijsten worden langer.

BDO Accountants doet de uitspraak op basis van de financiële jaarverslagen van 2018. De uitkomsten van deze stresstest zeggen echter niets over de medische prestaties van de ziekenhuizen.

Opvallend is dat het MCL het tot nu toe goed deed, met dikke voldoendes, en zelfs een 10 in 2013. Dit jaar krijgt het ziekenhuis een vijf van de accountants. Het is onduidelijk waar de financiële neergang door wordt veroorzaakt, of wat de gevolgen ervan zullen zijn.

Andere ziekenhuizen

De andere Friese ziekenhuizen doen het een stuk beter. Zo krijgt Nij Smellinghe een 7, Antonius een 9 en ook Tsjongerschans een 9. Het ziekenhuis in Heerenveen is hiermee op plek 13 het best presterende ziekenhuis in Fryslân. Van de in totaal 64 ziekenhuizen staat het MCL op plek 58.

Met name de kleinere ziekenhuizen staan onder druk. De vraag naar zorg neemt steeds verder toe, terwijl er een groot tekort is aan personeel.

Sikehûs MCL yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma
(Advertentie)
(Advertentie)