MSC-keurmerk staat mogelijk op de tocht voor alle kustvissers

08 okt 2019 - 11:40

De gehele kustvisserijsector moet niet over één kam worden geschoren wat het certificaat MSC betreft. Er moet een certificaat komen voor iedere visser apart, zodat bewezen kan worden dat er geen sprake is van motorfraude. Dat zegt voorzitter Johan Nooitgedagt van de Vissersbond tegen de NOS.

Fiskersskippen yn de haven fan Lauwerseach - Foto: Omrop Fryslân, Geertrui Visser

De gehele sector dreigt het duurzaamheidskeurmerk MSC kwijt te raken vanwege motorfraude. Meer motorvermogen betekent dat de vissers meer kunnen vangen. De organisatie achter het keurmerk onderzoekt of de sector het keurmerk wel kan houden, nu blijkt dat sommige vissers frauderen met motorvermogen. Als het MSC verdwijnt, verliezen de vissers een grote afzetmarkt, want supermarkten verkopen bijna alleen maar vis met het MSC-keurmerk.

Dat zou een ramp zijn voor de vissers die zich wel aan het vermogen houden. Ze vangen minder dan de fraudeurs, wat resulteert in een lagere opbrengst, en nu zouden ze dan ook nog het certificaat en daarmee de afzetmarkt kwijtraken.

Het MSC geeft alleen een keurmerk aan de gehele sector, niet aan individuele vissers. Volgens Hidde van Kersens van MSC is het maken van onderscheid tussen individuele vissers in de praktijk niet mogelijk. Vis met en zonder label zou dan in de handel constant apart van elkaar moeten worden gehouden.

Trefwoorden: 
visserij keurmerk MSC
(Advertentie)
(Advertentie)