Raad Ooststellingwerf geeft groen licht voor Prikkedam

De gemeenteraad van Ooststellingwerf heeft maandag groen licht gegeven voor het motorcrosscircuit de Prikkedam bij Makkinga. Al veertig jaar wordt op het terrein gecrossed, maar steeds zonder dat de regelgeving goed geregeld is.
© Omrop Fryslân
Juist omdat die regelgeving op dit moment niet goed vastligt, wonnen omwoners keer op keer de door hun aangespannen rechtszaken, zelfs tot aan de Raad van State. De gemeente komt daarom nu met een nieuw bestemmingsplan waarin het, onder een reeks voorwaarden, mogelijk wordt het Prikkedam-circuit legaal te maken en dus ook in de toekomst open te houden.

Heftige emoties

De emoties lopen al jaren hoog op in de discussie tussen sommige omwoners en de MSV (Motorsport Vereniging) Prikkedam. Triest dieptepunt was kortgeleden een dreigement met de dood, aan het adres van de familie Van Rossem, woordvoerders van de omwoners.
Alle politieke partijen, en ook wethouder Marco Bos (CDA) namen met klem afstand van deze bedreigingen.
Ried Eaststellingwerf jout Prikkedaam grien ljocht
Wethouder Marcel Bos (CDA) over de bedreigingen.
Dat de meerderheid nu akkoord is met het bestemmingsplan betekent nog niet dat het dossier gesloten kan worden. De bezwaarmakers willen ook nu weer beginnen met juridische stappen, omdat ze vinden dat er nog altijd te weinig rekening wordt gehouden met hun belangen.
Ook in de raad vroegen verschillende fracties zich af of het nieuwe bestemmingsplan wel 'Raad van State-proof' is. Dat de gemeente ook zelf op het juridische vervolg rekent, blijkt wel uit de reservering van 55 duizend euro voor verdere proceskosten. Wordt dus vervolgd....
Wethouder Marcel Bos over het bestemmingsplan
© Omrop Fryslân
Bezwaarmaker Van Rossem en Motorclubvoorzitter Wout van der Molen