Friese gemeentes in Brussel: "Het platteland moet zich laten horen in Europa"

De Vereniging van Friese Gemeentes (VFG) komt dinsdag voor de eerste keer bijeen in Brussel. Europa-wethouder Rob Jonkman van Opsterland heeft de vergadering naar Brussel gehaald vanwege de Europese week van regio's en steden.
De Friese, Nederlandse en Europese vlag in één in Beetsterzwaag © Omrop Fryslân
De Friese gemeentes buigen zich in Brussel over vragen als 'Hoe kunnen Friese gemeentes invloed uitoefenen op Europa?' en 'Wat kan een Friese gemeente in Europa halen?'. Er is veel belangstelling voor de bijeenkomst 'Friese gemeentes in Europa.' Bijna alle gemeentes sturen één of meer vertegenwoordigers en de zitplaatsen zijn uitverkocht.

Platteland moet zich laten horen

Jonkman heeft ervaring als lid van het Comité van de Regio's, een adviesorgaan van de Europese Unie. Jonkman is blij met de groeiende belangstelling voor Europa: "Europa begint steeds meer te leven bij de Friese gemeenten. We moeten de lobby in Europa niet alleen overlaten aan de grote steden. Ook het geluid van het platteland moet in Brussel doorklinken."

Lobby voor de regio

De Europese week van regio's en steden in Brussel is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste conferentie voor regionale en lokale bestuurders op de wereld. Meer dan 6.000 plaatselijke en regionale politici uit alle 28 lidstaten bivakkeren vier dagen in de Europese hoofdstad, waar ze kunnen kiezen uit maar liefst 600 bijeenkomsten over thema's als 'Een groener Europa', 'De rol van de regio in de toekomst van Europa' en 'Europa dichter bij de burger'.

Strategisch moment

Zo vlak voor de start van de nieuwe Europese Commissie vindt de 'week van de regio's' plaats op een strategisch moment. Europa is bezig met een nieuwe begroting voor de periode 2020-2027. Het platteland moet daarbij goed op zijn tellen passen, want verschillende politieke krachten willen veel minder geld uitgeven aan landbouwbeleid en regionaal beleid.

EU-bordje mist in Nij Beets

Rob Jonkman is kritisch over het pleit van minister Wopke Hoekstra om het regionaal beleid af te bouwen. "Zonder Europese steun hadden Opsterland en Smallingerland het Polderhoofdkanaal nooit kunnen betalen", vertelt hij. Veel meer waardevolle projecten in Fryslân waren nooit tot stand gekomen zonder de steun uit Europa. Ook over het voornemen om het landbouwbudget te verlagen is Jonkman kritisch. "Het gaat erom hoe je het geld inzet. Maar voor innovatie en het duurzamer maken van de landbouw is Europese steun essentieel."
Bij een bezoek aan het Polderhoofdkanaal bij Nij Beets is nergens meer te zien dat de Europese Unie daar vijf miljoen euro aan heeft bijgedragen. "Er heeft wel een bord gestaan, maar dat is inmiddels verdwenen. Dat is niet goed, want zo laat je de mensen niet zien wat Europa allemaal doet", zegt de Europa-wethouder.
Bij de sluis in het Polderhoofdkanaal bij Nij Beets ontbreken de Europese sterren © Omrop Fryslân
Voor zijn werk in het Comité van de regio's is Jonkman zeker twee keer per maand in Brussel. "Het levert ons zelfs geld op", vertelt Jonkman. "Mijn onkostenvergoeding is hoger dan mijn onkosten. Wat ik overhoud, gaat naar de gemeente."

Invloed

In het Comité van de regio's is Jonkman (CU) fractievoorzitter van de conservatieve fractie en dat levert extra drukte en informatie op. In het comité van de regio's gaat het met name over beïnvloeding van het beleid van de Europese Unie. "De Europese Unie heeft de regio's nodig voor het uitvoeren van het beleid. Het is dan logisch om de regio's ook te laten meepraten. Ook al gaat het om adviesrecht, je bent in een vroeg stadium betrokken bij het Europees beleid." Omdat Nederlandse wet- en regelgeving steeds meer gebaseerd is op Europese richtlijnen, is het belangrijk om je ook in Europa te laten horen, meent Jonkman.

Opsterlander, Fries, Nederlander en Europeaan

Opsterland probeert de liefde voor Europa ook in eigen gemeente uit te dragen. In 2018 werd de Haadstrjitte in Beetsterzwaag trots uitgeroepen tot 'Culturele Hoofdstraat van Europa' en toen dat feest erop zat, liet Jonkman een eigen Europese vlag ontwerpen voor het gemeentehuis.
Het gaat om een integratie van de Nederlandse en de Friese vlag, versierd met een aantal Europese sterren. "Integratie, daar geloof ik in", zegt de wethouder. "Je bent Fries, Nederlander en Europeaan."
Wethâlder Rob Jonkman fan Opsterlân hellet Feriening fan Fryske Gemeenten nei Brussel: "It plattelân moat him hearre litte yn Europa"