LTO vindt dat boeren nog even moeten wachten

De boeren zouden nog even moeten wachten met hun acties. Dat vindt Peet Sterkenburgh van LTO Noord. Maandagochtend was er een groot overleg tussen actieboeren, landbouworganisaties, gedeputeerde Johannes Kramer en commissaris van de Koning Arno Brok. De boeren waren blij met het initiatief van het college en hopen dat de Friese politici wat voor hen kan betekenen. Toch blijven zij bereid tot actie.
Peet Sterkenburgh fan LTO Noard
Op 16 oktober stiet der wer in grut protest pland. Wêr en hoe wolle de organisearjende boeren noch net fertelle. Wol dat it publyksfreonlik weze sil.

Overleg met Den Haag

De landbouworganisatie LTO Noord vindt echter dat de boeren nog even moeten wachten met nieuwe acties. Het kabinet moet volgens hen de tijd krijgen om antwoorden te geven op de vragen die er zijn. De LTO heeft binnenkort overleg met Den Haag en dan zullen de standpunten worden uitgewisseld.

Te snel weer acties kan negatief werken

Als er dan weer nieuwe acties zijn, kan dat volgens Sterkenburgh ook negatief werken. Hij heeft wel begrip voor de frustraties van de boeren en laat het verder alleen bij een advies. "Ze zijn vrij om te doen wat ze willen."

Platteland wordt schoongeveegd

Sieta van Keimpema, boerin en voorzitter van de Dutch Dairymen Board, saat volledig achter de nieuwe actie van boeren. Ze heeft geen goed woord over voor de eerste voorstellen van minister Carola Schouten, die afgelopen vrijdag naar buiten kwam. "Zij vegen het platteland maar even schoon, zonder rekening te houden met de gevolgen voor de boeren, de banen die met de landbouw te maken hebben.

Harde cijfers

Keimpema verzoekt vooral naar een onafhankelijk onderzoek naar de uitstoot van stikstof bij boeren. De cijfers van het RIVM, het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu, die er nu liggen, vertrouwt ze voor geen cent. "Die kunnen volgens andere partijen wel 60 procent afwijken van de werkelijke cijfers", zegt Van Keimpema. "Straks ruimen we de boeren op en komen we er later achter dat het helemaal niet nodig was omdat het van de ganzen of het verkeer kwam. Wat zeggen we dan? Jammer?"
Sieta van Keimpema
Volgens Van Keimpema is de actiebereidheid onder de boeren voor 16 oktober zeer groot. De verwachting is dat meer dan zeshonderd Friese boeren mee zullen doen aan de actie. Waar dat zal zijn, is niet bekend.