Commissaris en gedeputeerde in gesprek met actieboeren: "Wij buigen niet"

Provincie en boeren hebben maandag aan het einde van de middag overleg gehad over de boerenacties van volgende week. De boeren willen opnieuw protesteren naar aanleiding van de stikstofproblematiek. Commissaris van de Koning Arno Brok en gedeputeerde Johannes Kramer waren in Hitzum om te praten met Jitty van der Werf en Henk Zijlstra. Zij waren vorige week zeer betrokken bij het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag.
Boeren 7 okt
Verschillende partijen hebben maandagmiddag bij elkaar gezeten om te overleggen. Bij dat overleg waren commissaris Brok, gedeputeerde Kramer, Peet Sterkenburgh van LTO Noord, Eke Folkerts van Agrarische Jongeren Friesland, Sieta van Keimpema van Ducht Diarymen Board en uiteraard een aantal boeren.

Rol van provincie

Commissaris Arno Brok en ook de gedeputeerden vinden dat het een taak is van de provincie om met gefrustreerde boeren te praten uit naam van de provincie. Volgens hem is vorige week duidelijk geworden dat de emoties hoog oplopen en dat de boeren duidelijkheid krijgen en perspectief houden.
deputearre Johannes Kramer
De provincie wil graag een rol spelen in de oplossing van de stikstofproblematiek. Echt concreet kan de provincie niet veel bieden aan de boeren, zegt Kramer. Maar de provincie wil wel kijken wat ze kunnen doen om het probleem in zo goed mogelijk overleg met de sector op te lossen. Fryslân kan een goede rol spelen, maar dan moet het Rijk wel duidelijk zijn en geld beschikbaar stellen. Er wordt gekeken naar de eventueel bemiddelende rol van de commissarissen van de Koning in dit verhaal.

"Wij buigen niet"

Het gesprek tussen de boeren en de gedeputeerden was op de boerderij van boerin Jitty Zijlstra. Ze is een van de actievoerders en al bezig met de actie op 16 oktober. Over die actie wil ze niet veel zeggen. Het worden publieksvriendelijke acties, maar over de plaats zegt ze niets. Ze gaat er vanuit dat een dubbel aantal Friese boeren aan de actie op 16 oktober zullen meedoen. Dat zouden er dan meer dan 600 worden.
boerin Jitty Zijlstra
Zijlstra is wel blij met het gesprek dat ze hadden met de commissaris en de gedeputeerde. Ze hoopt dat ze wat kan betekenen voor de boeren, maar heeft ondertussen niet veel vertrouwen in de politiek. Maar ze is strijdbaar: "Wij buigen niet.