Goed paddenstoelenjaar, maar waarschuwing: "Best veel soorten hebben last van stikstof"

07 okt 2019 - 17:02

Het is een goed jaar voor de paddenstoelen. Ze zijn er eerder dan voorgaande jaren en er zijn bovendien veel meer. Expert Herman Sieben en Roel Vriesema van Staatsbosbeheer zijn maar wat blij met het goede paddenstoelenjaar. "Paddenstoelen zijn onmisbaar in de kringloop van het bos."

Valse cantharellen, de grote stinkzwam: het zijn zomaar een paar paddenstoelen die je overal kunt tegenkomen. "Deze paddenstoelen groeien het beste in regenachtige perioden", vertelt paddenstoelenexpert Herman Sieben. "Het is zeker de afgelopen weken erg nat geweest en daardoor schieten ze als paddenstoelen uit de grond." Paddenstoelen zijn schimmels, die zorgen dat dood hout vergaat. "We kunnen daarom niet zonder paddenstoelen", stelt Sieben.

Om de paddenstoelen genoeg ruimte te geven, laat Staatsbosbeheer daarom vaak afgezaagde bomen liggen. Dat zorgt voor de nodige vragen bij wandelaars, merkt boswachter Roel Vriesema. "We krijgen veel klachten en vragen waarom we de afgezaagde takken niet opruimen. Maar daar groeien heel veel schimmels op. Die schimmels vormen weer de voedingsstof voor de bodem en daar groeien de bomen uiteindelijk weer van. Ook eten veel dieren paddenstoelen."

Verslaggever Timo Jepkema ging het bos in

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

De verandering van het klimaat heeft ook gevolgen voor de paddenstoelenstand in ons land, merken de experts. Sieben: "Paddenstoelen bestaan voor tachtig tot negentig procent uit vocht. Wanneer het droger wordt, merk je dat aan de paddenstoelengroei. En er zijn best veel soorten die last hebben van stikstof. Daarom is het belangrijk dat we de waterstand goed hebben. De natuur is het meest gebaat bij stabiliteit."

Ook paddenstoelen merken de klimaatverandering

(advertinsje)
(advertinsje)