Epke maandag in actie op WK: "Ik hoop dat het genoeg is"

De Nederlandse turnvrouwen plaatsten zich zaterdag voor de WK-finale in Stuttgart en pakten een ticket voor Olympische Spelen in Tokio. Nu willen de mannen, met onder andere de Friezen Epke Zonderland en Michiel Bletterman, dat voorbeeld volgen. Maandagavond is de kwalificatie voor de mannen.
De NOS keek vooruit op het WK met onder andere Epke Zonderland:
Epke in Stuttgart
Nederland moet als team bij de laatste twaalf landen eindigen om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. De beste acht landen doen daarbij ook nog eens mee aan de WK-finale, die later deze week is.
Er zijn wel eens trainingen die mij tegenvallen en dan kom ik er opnieuw achter dat ik minder fit ben dan anders.
Epke Zonderland
Maar hoe fit is Epke? Hij kwakkelt al het hele jaar met zijn gezondheid. "Ik denk er liever niet te veel over na", zei hij tegen de NOS. "Ik ben allang blij dat ik hier sta, maar nu ik hier sta, leg ik de lat ook weer wat hoger. Er zijn wel eens trainingen die mij tegenvallen en dan kom ik er opnieuw achter dat ik minder fit ben dan anders. Ik hoop dat het genoeg is."

Traditionele bierfeest van Stuttgart

Tegenover de locatie van het WK in Stuttgart ligt een groot en druk festivalterrein. Oktober is namelijk ook de periode van de traditionele bierfeesten in de Duitse stad. "Het is 's avonds wel wat rumoerig en elke dag komen we de feestgangers tegen, maar het leidt niet af."

Terug naar 2007

Twaalf jaar geleden vond het WK ook in Stuttgart plaats. Toen werd Epke vierde op de rekstok en plaatste hij zich voor het eerst voor de Olympische Spelen. "Dat toernooi kwam de stabiliteit op de rekstok naar voren", weet Zonderland nog. "Dat was in die periode een omslag. Toen werd duidelijk dat er potentie in zat. Dat ik zelfs de finale haalde en vierde werd, was voor mij een hele verrassing."
Epke Zonderland yn Stuttgart © ANP
In 2008 ging Zonderland als enige mannelijke Nederlandse turner naar de Olympische Spelen. Nu maken de mannen dus kans om met het hele team naar Tokio toe te gaan. "Het is niet makkelijk om je te kwalificeren, maar het is uniek dat we nu een kans hebben om als team iets neer te zetten."

Als laatste in actie

De Nederlandse turnmannen zijn zondagavond om 19.30 uur aan de beurt in Stuttgart. Ze horen bij de laatste groep turners die in actie komt, dus daarna is direct duidelijk of ze zich hebben geplaatst of niet.