Ophef om dvd Rommy; opbrengsten zijn voor graf, maar familie is niet ingelicht

06 okt 2019 - 21:11

Er is ophef omtrent het uitbrengen van een dvd over de in 2007 overleden volkszanger Rommy Henstra. De dvd wordt door Gooitzen de Haan, ook wel bekend als 'De Stille Genieter', uitgebracht. Hij was een vriend van Rommy. Op de promotieposter staat dat de opbrengst naar het onderhoud van Rommy's graf gaat, maar daar steekt het: de familie van Rommy weet namelijk van niets.

Foto: De Stille Genieter

"Al twaalf jaar vragen fans wanneer die dvd komt", vertelt De Haan. "Nu is het straks 12,5 jaar geleden, dus kwam ik met een poster: '12,5 jaar Eerbetoon Rommy, de baten worden aangewend voor onderhoud van Rommy's graf'. Dat betekent dat als er over vijftig of 75 jaar niemand meer bij Rommy's graf komt de begrafenisvereniging zich ermee redt. Dan staat er namelijk nog altijd een geldpotje van De Stille Genieter."

De dvd wordt 2 november gepresenteerd tijdens een feestavond in Harkema, maar omdat de familie daar niet bij is betrokken, schoot het bij hen in het verkeerde keelgat. Dat wordt duidelijk uit de reacties op de Facebookpagina van Gooitzen de Haan.

Niemand van de familie wist er iets vanaf, er is geen overleg geweest

Tjeerd Henstra, zoon van Rommy

Tjeerd Henstra, een zoon van Rommy legt uit: "We zijn er niet blij mee dat op de poster staat dat de opbrengst voor het graf van onze vader is. Niemand van de familie wist er iets van af. Er is geen overleg geweest. De dvd is prima, die feestavond ook, maar Gooitzen had vooraf wel even kunnen zeggen dat de opbrengst voor zijn graf is. We kunnen het onderhoud zelf ook wel betalen."

De familie Henstra ontdekte het pas toen ze de poster zagen. "Het stond ineens op internet", zegt Tjeerd. "Toen reageerde mijn broertje dat we het niet leuk vinden, omdat we van niets afwisten. Nu wordt het een ander verhaal, nu hij zegt dat de opbrengst voor later is, maar dát staat niet op de poster."

Op eigen houtje

Er is inderdaad geen overleg met de familie geweest, geeft De Haan toe. "Ik heb dit op eigen houtje gedaan. De familie mag zelf het graf ook wel onderhouden. Prima, dan hoef ik er niet meer naartoe. Geen probleem. Maar ik doe dit voor mijn vriend Rommy. Ik stort de opbrengst gewoon op een rekening, dat geld kan gebruikt worden als het graf niet meer wordt bezocht, zodat de begrafenisvereniging het onderhoud dan nog wel kan uitvoeren."

De Haan baalt van de ophef op Facebook. "Iedereen weet wel wat het is: een roddelblad. Ze vinden het leuk om iemand de grond in te trappen, maar ze moeten mensen recht in de ogen kijken."

Henstra blijft erbij: "Gooitzen had contact met mij moeten opnemen." Ook hij baalt dat het nu zo op social media staat, maar daarmee is het nu ook klaar. "Er hoeft niets te gebeuren wat ons betreft. Het enige wat we hebben gezegd is dat we het niet leuk vinden dat er geen contact met ons is geweest. Onze vader heeft nog een broer, twee zussen en vijf kinderen. Niemand wist hiervan en dat steekt, maar ook alleen dat."

Snel vergeten

Dat de dvd er nu eindelijk komt vindt Henstra prima. "Zolang het maar voor onze vader is. Dat is fantastisch en daar hebben we geen problemen mee. Ik hoop dat de rest snel wordt vergeten."

Gooitzen de Haan en Rommy syn soan Tjeerd Henstra

(Advertentie)
(Advertentie)