D66-fractie Súdwest-Fryslân vroeg Kamerlid Tjeerd de Groot uitleg over uitspraken

De fractie van D66 in de gemeente Súdwest-Fryslân was niet blij met de uitspraken van partijgenoot en Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot over de boeren in Nederland. De Groot zei dat de veestapel in Nederland gehalveerd moet worden en dat was voor veel boeren de druppel die de emmer deed overlopen, met de grote protestactie van afgelopen dinsdag tot gevolg.
Tjeerd de Groot © ANP
Na de uitspraken heeft de D66-fractie van Súdwest-Fryslân verhaal gehaald bij De Groot. Ze hebben hem gebeld om uitleg te vragen. Raadslid Mirjam Bakker van D66 vertelde dat zondag in het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân.
Mirjam Bakker (D66) © Omrop Fryslân, Oane Hoekstra
Bakker: "Toen ik het hoorde was ik niet blij. Wij zitten er anders in. Hij heeft het wel over onze boeren en we zijn een genuanceerde partij. We hadden van hem ook een genuanceerder standpunt verwacht." Volgens Bakker hebben meerdere afdelingen in Fryslân contact gezocht met het Kamerlid over zijn uitspraken.
De uitleg van De Groot was wel genuanceerd. Hij heeft aan de fractie uitgelegd dat zijn verhaal over veel meer gaat dan alleen maar stikstof en dat hij al jaren probeert iets te veranderen aangaande de landbouw. Er moet volgens hem niet meer om de hete brij gedraaid worden, er moet duidelijkheid komen. Bakker kan zich daar wel in vinden.
D66-raadslid Mirjam Bakker over de uitspraken van Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot over de veestapel in Nederland