Gemeente Groningen geeft het voorbeeld: evenement met 25.000 bezoekers en geen klacht

04 okt 2019 - 17:30

Net als Leeuwarden is ook de stad Groningen in trek bij evenementen en festivals. Maar het grote verschil tussen beide is dat de gemeente Groningen een duidelijk evenementenbeleid heeft en dat werkt goed volgens ze.

Publyk by de earste edysje fan Stadspark Live, yn juny dit jier - Foto: ANP

"Een aantal jaren geleden kwamen er steeds meer evenementen in de stad en liep het uit de hand", zegt Marie-Lou Gregoire van de gemeente Groningen. Een voorbeeld daarvan was de zomer van 2013. Door het muziekfeest 'Hardstyle in the park' kwamen er 120 klachten binnen van geluidsoverlast. Daarna is de actiegroep 'Feesten uit balans' opgericht en is de gemeente in actie gekomen. Toen moest de gemeente wel iets verzinnen.

Gregoire: "We hebben evenementen gespreid en afspraken gemaakt met bewoners en belanghebbenden. Daarna hebben we per locatie gekeken hoe veel dagen er feesten mogen zijn en wat de geluidsnormen daarvoor zijn."

25.000 bezoekers en geen enkele klacht

Deze nieuwe manier van werken heeft zijn vruchten afgeworpen volgens de gemeente. "Een voorbeeld daarvan Sting in is Stadspark Live. Dat was afgelopen juni en er kwamen 25.000 mensen op af. We hebben toen geen enkele klacht binnen gekregen."

Marie-Lou Gregoire

De reden daarvoor is volgens Gregoire omdat ze goed rekening houden met bewoners, "Die zijn van te voren uitgenodigd om het terrein op te gaan en dat wordt heel erg goed bezocht en ontvangen door iedereen. De omwonenden hebben ook allemaal een brief gehad met allerlei details."

Van elkaar leren

Het is misschien een idee dat Leeuwarden contact opneemt met de gemeente Groningen over festivals, denkt Gregoire. "Ons evenementenbeleid staat open en bloot op onze website. Het is altijd fijn om misschien eens een uitwisseling te doen. We zijn twee mooie noordelijke steden. Leeuwarden heeft ook geweldig leuke evenementen en zo kun je van elkaar leren. Dus kom gerust eens buurten!"

(advertinsje)
(advertinsje)