Leeuwarden wil niet meer of minder festivals: "Wat voor stad willen wij zijn?"

04 okt 2019 - 13:20

De gemeente Leeuwarden zit in een spagaat: met aan de ene kant festivals die naar Leeuwarden komen en aan de andere kant omwonenden die er overlast van hebben. De balans vinden tussen beide blijkt moeilijk te zijn. Al jaren is de gemeente bezig, maar er is nog steeds kritiek dat er geen duidelijk beleid is. Wel is één ding duidelijk: minder festivals is niet de bedoeling, maar ook niet meer.

De band Opeth op Into the Grave 2019 - Foto: Omrop Fryslân, Robea Kleisma

Het aantal festivals dat nu wordt georganiseerd bij de Oldehove, Groene Ster en het Zaailand (Wilhelminaplein) blijft voorlopig hetzelfde, zegt wethouder Sjoerd Feitsma. "Maar misschien wordt het wel anders. Als gemeente hebben wij nagedacht over wat voor stad wij willen zijn. Wat is nu het imago van Leeuwarden? En daar passen sommige festivals wel bij en sommige niet."

Wethouder Sjoerd Feitsma over de festivals in de gemeente Leeuwarden

Dat imago moet volgens Feitsma zijn dat Leeuwarden de hoofdstad is voor iedereen en dat er dus ook voor iedereen wat moet zijn. "Er zijn steden in het land die geen dancefestivals willen hebben", zegt hij. "Daar komt veel jeugd op af en het is een hoop kabaal. Wij hebben als Leeuwarden gezegd: Wij willen dat soort van evenementen ook wel hebben. Er komen veel Friese jongeren op af en wij vinden dat wij voor die doelgroep ook de hoofdstad zijn."

Gedoe met vergunningen

De grote stijging in het aantal festivals heeft de afgelopen jaren geleid tot gedoe met vergunningen, klachten van omwonenden en rechtszaken. Volgens organisatoren van Welcome to the Village en Into the Grave is het een groot boekwerk dat ze elk jaar weer moeten inleveren en zorgt het ervoor dat ze beperkt worden door regels van de gemeente.

De gemeente is daarom bezig met het standaardiseren van het vergunningensysteem. Een evenement zou dan een basisvergunning krijgen of een meerjarige vergunning, zodat ze niet elk jaar er zoveel werk van hebben.

(Advertentie)
(Advertentie)