Het Chinees-Indisch restaurant verdwijnt langzaam uit het stadsbeeld

03 okt 2019 - 18:36

Uit onderzoek bleek deze week dat het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland de afgelopen vijf jaar flink is afgenomen. In 2014 waren er nog bijna 1.900 en nu zijn dat er nog ruim 1.600 restaurants. En de trend zet door. Voor Mark van Wonderen was het reden om alle Chinese restaurants in het land op de foto te zetten voor een boek, zo'n 1.100 in anderhalf jaar tijd. "Ik wilde het vastleggen voor het definitief te laat was," zegt hij. Over de Friese restaurants heeft hij ook wel wat te vertellen.

Het voormalige Chinese restaurant in Lemmer - Foto: Mark van Wonderen

Hij plaatste op Twitter een hele tijd geleden een foto van het eardere restaurant in Lemmer: "Met het faillissement van Chin. Ind. Rest. China Garden is er een niet te vullen leemte ontstaan in de culinaire wereld van Lemmer."

Het zijn geen mooie foto's die Van Wonderen heeft gemaakt voor zijn fotoboek. Maar, dat was ook niet de bedoeling. "Ik heb een grote voorliefde voor treurnis, en als ergens treurnis te vinden is, dan is het wel bij een Chinees-Indisch restaurant. Toen begon ik ze uit hobby te fotograferen in mijn omgeving en dat leverde zoveel reacties op dat ik dacht: hier moet ik meer mee doen. Toen besloot ik er een boek van te maken en heel Nederland af te reizen."

Hoe staat het ervoor in Fryslân?

Zijn de Friese restaurants dan ook zo triest? Nee, niet per se, geeft Van Wonderen aan. "Ze zijn eigenlijk een beetje saai. Friesland is niet zo verloederd en vervallen als andere provincies, dus de restaurants staan er wel goed bij. Vaak is het in een oude binnenstad, aan een mooie grachtje of zoiets. Dat ziet er wel goed uit, dus complimenten voor de Friezen."

Chinees-moe

Van Wonderen denkt wel te weten hoe het komt dat het aantal Chinees-Indische restaurants zo afneemt. "Er zijn eigenlijk meerdere oorzaken. Eén is dat de Nederlander simpelweg wat Chinees-moe is. Vroeger was er nauwelijks concurrentie, nu zijn er de Thai, de Itialaan of wat dan ook. Het heeft ook wat een slechte naam, het zou vet en onhygiënisch zijn," denkt hij.

Maar er is nog een reden. Van Wonderen: "Wat ook meespeelt is dat de restauranthouders nauwelijks een opvolger kunnen vinden. Vaak ging het over naar de kinderen, maar de kinderen hebben vaak gestudeerd en een goede baan. Ze hebben echt geen zin om 60-70 uur in de week in een restaurant te staan. Dan wordt het al met al lastig. Zeker in deze tijd waarin de eerste generatie restauranthouders met pensioen gaat, gaat het snel met het verval van de Chinees."

Mark van Wonderen over Chinese restaurants in Fryslân

(advertinsje)
(advertinsje)