Advies voor Noardeast-Fryslân: nieuwe raadzaal bovenop gemeentehuis Dokkum

03 okt 2019 - 16:15

Na de fusie van Dongeradeel, Kollumerland en Nieuwkruisland en Ferwerderadiel en de samenwerking met Dantumadiel, is er behoefte aan een efficiëntere huisvesting van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. Een adviesbureau heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de mogelijke opties. Uit dat onderzoek blijkt dat een verbouwing van het gemeentehuis in Dokkum, waarbij er een nieuwe raadzaal bovenop de huidige ingang komt, de meest gunstige optie is. Bovendien zou de tweede verdieping van het pand moeten worden opgehoogd.

Zo zou het gemeentehuis van Noardeast-Fryslân er na de verbouwing uit kunnen zien - Foto: Omrop Fryslân

Eerder is er al onderzoek gedaan naar een mogelijke locatie van de nieuwe gemeente. Op basis van dat onderzoek vindt het college van Noardeast-Fryslân dat huisvesting in Dokkum en Damwâld het meest wenselijk is. In Damwâld zou een dependance moeten komen. Het plan is aan de gemeenteraad voorgelegd.

8,5 miljoen euro

Met het afstoten van de gemeentehuizen in Kollum en Ferwert zou er geld vrij moeten komen voor de noodzakelijke uitbreiding in Dokkum. De kosten van de verbouwing in Dokkum worden op zo'n 8,5 miljoen euro geschat.

Een 'artist-impression' van de nieuwe entree van het gemeentehuis in Dokkum - Foto: Omrop Fryslân

Een verbouwing met de nieuwe raadzaal op het dak van de publiekshal voldoet het meest aan de financiële randvoorwaarden en levert de meeste ruimte op. "Publiekshal en raadzaal vormen een mooi ensemble aan de Bargemerk," zo staat in het rapport.

Daarnaast wordt de suggestie gedaan dat de nieuwe raadzaal ook voor andere evenementen kan worden gebruikt, zoals exposities en kleine concerten.

(Advertentie)
(Advertentie)