Hulp gezocht bij toegankelijk maken Rode Kruis-kaarten Tweede Wereldoorlog

Na het tumult van de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland zo'n half miljoen mensen vermist. Op verzoek van de regering ging het Rode Kruis op zoek om familie op de hoogte te brengen van hun lot. Sommigen waren bijvoorbeeld omgekomen in Duitse concentratiekampen. Na de oorlog is er zo een collectie van zogenoemde Rode Kruiskaarten aangelegd, met informatie over de vermiste personen. Nu willen het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis) en het Netwerk Oorlogsbronnen deze kaarten digitaal doorzoekbaar maken en daarvoor zoeken zij vrijwilligers. Het gaat ook om vele vermiste personen uit Fryslân.
De Reade Krúskaart oer H.J. Beugelink fan Wolvegea, dy't yn 1944 yn Dútslân om it libben kommen is © CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
In totaal gaat het om zo'n 11.000 kaarten, waar vaak een overlijdensdatum en -plaats en een begraafplaats op staan. Soms staan er ook andere bijzonderheden op, evenals het adres van de persoon en informatie over de informant. De collectie kaarten is een belangrijke bron voor onderzoek. Er zijn twee sets met kaarten, en daarna staat er nog een collectie overlijdensakten uit Duitsland klaar van Nederlandse personen.

Doorzoekbaar maken

De database die met dit 'crowdsourcing'-project bijeen wordt verzameld, komt uiteindelijk op de website van Netwerk Oorlogsbronnen en WieWasWie, een website voor stamboomonderzoek. Daar moeten de kaarten openbaar en doorzoekbaar worden. Zo zijn personen die bijvoorbeeld in Duitsland aan het werk zijn gesteld, makkelijker terug te vinden.
Mensen die mee willen helpen om de Rode Kruiskaarten toegankelijk te maken, kunnen zich aanmelden via het platform Het Volk bij het project 'Rode Kruiskaarten CBG.' Meer informatie is te vinden op de website van het Centrum voor Familiegeschiedenis.