Raze om Protters: "Ik wil dat jullie naar mij luisteren!"

03 okt 2019 - 11:57

Raze om Protters. Dat is de nieuwe voorstelling van Tryater die vrijdag in première gaat. Het vertelt over de autistische Doede, die worstelt met zijn plekje in de maatschappij. Tryater wil met het stuk mensen aan het denken zetten.

Doede raakt zijn werk bij de sociale werkplaats kwijt, nadat hij een collega heeft geslagen. Hij is smoorverliefd op zangeres Elske de Wall en hierin wat te ver doorgeslagen, met als resultaat een contactverbod. Doede komt thuis te zitten, bij zijn moeder. Beide raken in een sociaal isolement.

Raymond Muller speelt de hoofdrol van de autistische Doede. Toen hij zich in de rol ging verdiepen, besefte hij zich dat hij niet veel van het onderwerp afwist. "Daar schrok ik wel van. Nu zie ik wat ik voor mensen kan betekenen, hoe het ze kan belemmeren."

Akteur Raymond Muller over zijn rol

Raze om Protters is het regiedebuut van Eelco Venema. Hij heeft het stuk daarnaast ook geschreven. Het is een zwaar onderwerp, maar dat is het stuk beslist niet. Er komt ook de nodige humor in naar voren. "Ik zie humor als een ventiel, wat je zo nu en dan kunt laten leeglopen, om daarna het publiek weer keihard in het gezicht te slaan met een traan."

Want het stuk moet de mensen wel aan het denken zetten. "Wie zorgt voor wie in onze samenleving. Wat doen we met mensen die er soms net wat buiten staan?"

(advertinsje)
(advertinsje)