"Huisdieren vaker inzetten voor ouderenzorg, mensen fleuren ervan op"

02 okt 2019 - 22:50

Er moeten meer huisdieren ingezet worden in de ouderenzorg. Met name mensen met dementie fleuren helemaal op als ze spelen en wandelen met speciaal daarvoor getrainde honden. Maar ook is het mogelijk de honden ouderen te laten helpen in het huishouden. Dat zei Femke Visser van ouderenzorg Patyna woensdag in IepenUP Live.

Foto: Pixnio

Visser liet het publiek van IepenUP Live woensdag aan de hand van een filmpje zien hoe de bewoners in haar centrum ook geestelijk beter worden als ze met een hond in contact komen.

Boa constrictor

IepenUP Live had woensdagavond alle aandacht voor het huisdier, voor poezen en puppy's. Maar ook jager Titus Sijmonsma kwam langs om het publiek te laten zien dat een jachthond echt blij is als hij voor de baas aan het werk kan. Jonathan Leys probeerde, bijna tegen beter weten in, meer begrip te krijgen voor zijn liefste dieren, een boa constrictor en een sissende kakkerlak.

Kip verandert in haan

De meeste waardering ging echter naar Coby Bakker die haar kip mee had genomen. Nou ja, kip? Door een natuurlijke afwijking veranderde haar kip langzaamaan in een haan. Het diertje kraaide elke ochtend de kippen wakker en weigerde om nog eieren te maken.

Volgende week in IepenUP Live: klimaat

Volgende week heeft IepenUP Live alle aandacht voor het klimaat. En voor water. Volgens verschillende doemscenario's gaat het helemaal mis met onze aarde. Maar hoe dan? Door overstromingen, nu het waterpeil omhoog komt of juist door droogte? Of wordt het water zo smerig door industrie, landbouw en toerisme dat we het niet meer kunnen drinken of anders gebruiken?

Praat mee over een mogelijke oplossing van de gevaren. En laat je daarbij inspireren door namen als de Amerikaanse journalist en filmmaker John D. Liu en door wetenschappelijk directeur van waterinstituut Wetsus prof.dr.ir. Cees Buisman.

IepenUP live wordt elke woensdag uitgezonden vanuit Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20:00 uur te volgen via een livestream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en in de Omrop-app.

Trefwoorden: 
Patyna IepenUP Live huisdieren
(Advertentie)
(Advertentie)