Last van lage bromtonen? Laat het ons weten!

Heb jij last van lage bromtonen? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt namelijk dat ongeveer tien procent van de Nederlanders weleens een laagfrequent geluid hoort.
© Omrop
Omrop Fryslân wil, in samenwerking met de andere regionale omroepen en de NOS, graag weten waar in onze provincie mensen last hebben van dit laagfrequente geluid. Op welke locatie hoor je de bromtonen, en wat zijn de klachten? Ben jij iemand die last heeft van dit lage geluid? Vul dan onze enquête in en help ons om het probleem in kaart te brengen.

Bromtoon

Een bromtoon is een zeer akelig geluid voor mensen, omdat het ze wakker houdt en de oorzaak van het geluid vaak lastig te vinden is. Mensen omschrijven het als een constant, dreunend geluid. Het lijkt op een geluid van een een stationair lopende vrachtwagen, of op een aggregaat dat ergens aan staat.
Hoeveel mensen in Fryslân last hebben van bromtonen is op dit moment nog niet duidelijk. De website Stichting Laag Frequent Geluid krijgt wel regelmatig meldingen uit het hele land als het gaat om laag frequent geluid. Van 2017 tot nu zijn dat er 49 uit Fryslân.
Omrop Fryslân en de NOS willen graag weten waar mensen exact last hebben van laagfrequent geluid. Ken je het fenomeen? Help dan mee om dit probleem in kaart te brengen. Dat kan door hier een enquête in te vullen.