Tweede deel van stadhuistoren in Bolsward ook succesvol naar beneden

02 okt 2019 - 13:15

Het tweede stuk van de toren van het stadhuis in Bolsward is woensdag naar beneden gehaald. Dat duurde wat langer dan gedacht, want het moest wel veilig gebeuren. Afgelopen zaterdag is het bovenste deel van de toren al naar beneden getakeld.

Twadde part fan stedhûstoer yn Boalsert ek suksesfol nei ûnderen

Nadat de kabels aan de toren waren vastgemaakt, duurde het maar zo'n tien minuten voordat het stuk op de grond stond.

Volgens projectleider Sietse la Roi was deze klus wat lastiger dan zaterdag. "Dit deel is twee keer zo zwaar en we hadden wat meer tijd nodig. Dit stuk van de toren is op de bouwplaats naast het stadhuis set. Volgende week dinsdag gaan de onderdelen op een dieplader naar de kade en dan met een schip naar Sneek om daar te worden opgeknapt."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Nu de top op de grond staat, is de schade door de bonte knaagkever in de eikenhouten draagconstructie goed zichtbaar.

"Op een stuk hout zie je gaatjes van de larve van de bonte knaagkever, dit is dus een heel slecht stuk. We wisten al dat het beestje in de toren zat, maar de omvang van de schade was niet duidelijk omdat we daarvoor eerst zaken moesten slopen."

Wytse Vellinga praat met Bolswarders en projectleider Sietse la Roi

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

"Het doet pijn"

De kale toren roept emotionele reacties op bij de Bolswarders. "Ik schrik ervan", zegt de een. Een ander zegt: "Ik word altijd blij als ik Bolsward inrij, dat voelt als thuiskomen, maar dit is een raar gezicht. Het doet pijn."

Trefwoorden: 
Bolsward stadhuis toren
(Advertentie)
(Advertentie)