Gedeputeerde Hoogland: "Geen risico volksgezondheid metaalhandel De Horne"

01 okt 2019 - 17:02

De vervuiling met lood van de terreinen van metaalhandel De Horne in Heerenveen en Ecopark De Wierde van Omrin lijkt mee te vallen. Dat zegt milieugedeputeerde Douwe Hoogland op basis van diverse onderzoeken naar de vervuiling met lood in het afvalwater op Ecopark De Wierde. De onderzoeken wijzen volgens gedeputeerde Hoogland uit dat er in alle gevallen geen risico is voor mensen die in de buurt van de bedrijven wonen.

Foto: Google Street View

Volgens het onderzoek van de Provincie is het aannemelijk dat de verhoogde metaalwaarden afkomstig zijn van metaalhandel De Horne. Door het treffen van aanvullende maatregelen, zoals een betere afzuiging van de metaalshredder, kan het bedrijf toekomstige stofwolkjes met hogere metaalwaarden voorkomen. Daarnaast moet het bedrijf het terrein en afvalputten vaker schoonmaken. De Provincie zal daarvoor de vergunning aanpassen en FUMO gaat 'vaker dan normaal' toezicht houden op de gang van zaken bij het metaalbedrijf.

In augustus ontstond er onrust in Heerenveen over mogelijke stoffen die vrij zouden komen bij De Horne. Het bleek dat de uitwisseling van informatie tussen de diverse overheden niet goed verliep.

Gedeputeerde Douwe Hoogland over het onderzoek naar De Horne

(Advertentie)
(Advertentie)