Ziekenhuis Nij Smellinghe met weghalen laatste rookplek volledig rookvrij

01 okt 2019 - 15:30

Een grote kraan en een schop zorgden ervoor dat de laatste rookplek van Nij Smellinghe ook tot het verleden behoort. Het ziekenhuis wil bijdragen aan een gezondere levensstijl en daar hoort een rookvoorziening niet bij. De rookabri naast de ingang werd dinsdagochtend weggehaald. Bezoekers, patiënten en medewerkers mogen nu ook niet meer roken op het terrein.

Nij Smellinghe wurdt hielendal smookfrij

"We hebben hiervoor gekozen omdat we een ziekenhuis zijn. Wij dragen zorg voor gezondheid en willen graag bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van medewerkers en patiënten", vertelt Anouk Koppelman, manager personeel en organisatie. Mensen die patiënt zijn in het ziekenhuis en die roken, krijgen hulp aangeboden.

"Het zal even wennen zijn. Het is niet zo dat we zeggen: vanaf nu kan en mag het niet meer. Er is altijd de mogelijkheid om met de arts in gesprek te gaan over hoe dat dan moet", vervolgt Koppelman. Er kunnen dan nieuwe oplossingen worden gezocht, zoals bijvoorbeeld een rookpauze.

Manager P&O Anouk Koppelman over het weghalen van de rookabri

Stoptober

Met het weghalen van de laatste rookplek is het ziekenhuis volledig rookvrij. Het hokje is weggehaald op dezelfde dag dat stoptober begint: 1 oktober. Jellie Miedema is stopcoach en longverpleegkundige. Zij begeleidt patiënten in hun proces van stoppen met roken en ze geeft tevens een cursus 'stoppen met roken'.

Dinsdagmiddag om drie uur gaat Miedema live op de Facebooksite van Nij Smellinghe en kan iedereen vragen stellen over stoppen met roken. Mensen die geen patiënt zijn bij het ziekenhuis, kunnen ook hulp krijgen. "Ik verwijs iedereen die geen patiënt is naar de website ikstopnu.nl", zegt Miedema.

Coach en longverpleegkundige Jellie Miedema

(Advertentie)
(Advertentie)