Friese boeren zijn Nijkerk voorbij: stemming onderweg is goed

Meer dan driehonderd tractoren uit Fryslân, Groningen en Drenthe rijden op dit moment over de A28 tussen Nijkerk en Amersfoort. Ze zijn al de hele nacht onderweg naar Den Haag, om daar dinsdagmiddag te demonstreren. Het andere verkeer komt langzaam op gang en dat levert in het hele land filemeldingen op.
© De Vries Media
Vooral op de A2 en de A28 is het druk. Tussen Den Bosch en Utrecht staat 14 kilometer file en op de A28 tussen Amersfoort en Utrecht is de file 10 kilometer. Het andere verkeer, wat nu ook de weg op gaat, moet rekening houden met een vertraging van bijna een uur.

Heerenveen

De boeren hebben zich 's nachts verzameld bij Heerenveen. Vanaf daar zijn ze vertrokken in de richting van Meppel en toen verder naar Zwolle. Onderweg hebben tientallen boeren uit Groningen en Drenthe zich bij de colonne aangesloten.
Verslaggever Gerrit de Boer is al de hele nacht onderweg met het tractorprotest. Hij ziet dat het nu drukker wordt op de wegen. "Er komt nu een hele verkeersstroom op gang. Wij rijden nu tussen Nijkerk en Amersfoort. Dat betekent dat het nog een flink stuk is naar Den Haag. Soms gaat het ook niet zo hard."

Boeren zijn optimistisch

Ondanks dat de boeren al de hele nacht onderweg zijn, is de stemming goed. "Vooral het enthousiasme, dat zoveel mensen zijn meegegaan, dat stemt de boeren heel optimistisch."
De boeren zijn onderweg naar Den Haag. Daar demonstreren ze dinsdagmiddag tegen de stikstofplannen en voor een beter landbouwbeleid. Die demonstratie wordt tussen 13.00 en 15.00 uur gehouden. Er mogen niet meer dan 75 tractoren bij zijn; de andere tractoren moeten buiten de stad parkeren.
Verslaggever Gerrit de Boer