Friese strafpleitadvocaten staan massaal achter aangekondigde staking

30 sep 2019 - 19:59

De Friese strafpleitadvocaten staan massaal achter de aangekondigde staking, begin januari volgend jaar. Zij doen dat uit onvrede over vergoedingen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, die de advocaten te laag vinden.

Tjalling van der Goot - Foto: Omrop Fryslân

Er zijn tientallen strafpleitadvocaten in Fryslân, en zij staan allemaal achter de aangekondigde staking. Een van hen is advocaat Tjalling van der Goot. "Iedereen denkt er hetzelfde over. De nood is hoog en er dreigt een heel groot probleem als de minister het niet oplost."

Piketdienst

De advocaten protesteren tegen het besluit van het kabinet om geen extra geld beschikbaar te stellen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Een piketdienst in de advocatuur betekent dat advocaten beschikbaar moeten zijn om verdachten bij te staan bij het politieverhoor. Die bijstand zal er dus, als de staking doorgaat, in de eerste twee weken van 2020 niet zijn. Dat betekent dat verklaringen van verdachten bij een verhoor niet rechtsgeldig zijn als bewijs.

"Het stelsel van gefinancierde rechtshulp heeft achterstallig onderhoud", vertelt Van der Goot. Wij willen niet perse meer geld hebben, maar iedereen met een kleine portemonnee moet recht hebben op een advocaat. Het moet voor advocaten kostendekkend zijn. En dat is het op het moment niet. De minister weigert tot nu toe om dat aan te passen."

"Het is niet langer rendabel"

Het gevolg is dat steeds minder advocaten deze gesubsidieerde rechtsbijstand willen uitvoeren. "Veel advocaten hebben al gezegd: 'wij doen het niet meer, want het is niet langer rendabel'. En dat heeft gevolgen voor alle mensen die onze hulp nodig hebben. Maatschappelijk gezien heeft dat grote gevolen."

Advokaat Tjalling van der Goot

(Advertentie)
(Advertentie)