GGD: Geen gezondheidsrisico omwonenden metaalhandel en ecopark

30 sep 2019 - 17:03

Er zijn geen risico voor omwonenden van metaalhandel De Horne in Heerenveen en Ecopark De Wierde van afvalverwerker Omrin. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD in opdracht van de gemeente Heerenveen.

Foto: Google Street View

Half augustus ontstond er onrust in de omgeving van het bedrijf De Horne over mogelijk schadelijke stoffen, die bij het vermalen van metaal vrijgekomen zouden zijn. Volgens het onderzoek zijn er voor omwonenden geen gezondheidsrisico's. Alleen van de aanwezigheid van lood kunnen risico's niet worden uitgesloten.

Actuele waarnemingen

De partij Heerenveen Lokaal trok vorige maand aan de bel over de situatie. Ze zijn ongerust en die onrust neemt dit rapport niet weg. Age Hartsuiker van de partij: "We zijn blij met dit met dit rapport, maar het is gebaseerd op oude waarnemingen. We willen een vervolgonderzoek als de bedrijven ook daadwerkelijk in bedrijf zijn, dus met actuele waarnemingen. We kunnen ons goed voorstellen dat mensen ongerust zijn als ze stofwolken zien die metaal kunnen bevatten."

"FUMO heeft gefaald"

Hartsuiker: "Het milieu is het gesprek van de dag. Als er ergens fijnstof zit, wordt snel actie ondernomen. De FUMO moet dergelijke zaken controleren en de gemeenten daarvan op de hoogte brengen." Hij vindt dat de FUMO transparanter had moeten zijn. "De FUMO heeft hierin gefaald."

De Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) houdt toezicht op bedrijven en grijpt in als dat noodzakelijk is. De FUMO werkt in opdracht van gemeenten, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)