Kraan in Harlingen ernstig beschadigd door harde wind

30 sep 2019 - 07:42

In Harlingen is een scheepskraan van 32 meter hoogte door de harde wind ernstig beschadigd geraakt. Dat gebeurde bij het bedrijf SRF Shipbuilding aan de Koningsweg in Harlingen. De brandweer en de politie zijn gewaarschuwd. De kraan is bovenin gebroken en de omgeving is afgezet. Maar volgens eigenaar Lex Tichelaar valt het wel een beetje mee. "De boel is onder controle."

Nu het licht wordt, is goed te zien dat de kraan bovenin geknakt is. Op dit moment wordt de kraan gedemonteerd. Tichelaar: "We halen de boel naar beneden om te zien wat er precies gebeurd is."

Over de oorzaak wil Tichelaar niet speculeren. "Het is nog niet te zeggen of het door de harde wind komt. Het waait wel vaker hard in Harlingen. Dus wij zijn erg benieuwd, maar weten pas wat de oorzaak is als de boel naar beneden is gehaald."

Foto: Jaring Rispens

Er is niets aan de hand.

Lex Tichelaar, eigenaar SRF Shipbuilding

Er staan twee grote kranten van Zuidema bij de kapotte kraan om het ding te demonteren. "Dit hebben we wel vaker gedaan. We weten hoe het moet. Geen probleem", stelt Tichelaar iedereen gerust.

Uit voorzorg is het terrein afgezet. Tichelaar: "Dat moet, maar de boel is onder controle. Er is eigenlijk niets aan de hand. We hebben zes loodsen en eentje is dicht omdat we geen risico's willen nemen."

Stremming scheepvaartverkeer

Ook het scheepvaartverkeer moest maandagochtend korte tijd rekening houden met een stremming door de kapotte brug. De bruggen en sluizen tussen de Tjerk Hiddessluizen en de Stationsbrug in Franeker werden tussen vijf en acht uur 's ochtends niet bediend.

Het werk aan de kraan is te volgen via de streams van Webcam Harlingen.

(advertinsje)
(advertinsje)