Toren Bolswarder stadhuis bijna klaar voor de takelklus

28 sep 2019 - 13:19

De toren van het stadhuis van Bolsward wordt deze middag eraf getakeld. Bij onderzoek bleek dat de bouwkundige staat zo slecht was, dat het bovenste deel eraf moet. De schade is veroorzaakt door de bonte knaagkever. Het werk duurt een paar uur, maar als het te hard waait, moet het werk stoppen.

Foto: Omrop Fryslân, Evert van den Berg

Eerder op de dag werd gezegd dat de klus om een uur of twee zou beginnen, maar dat is met een uur vervroegd. Ondertussen is het lood en beslag eromheen er al af.

"Het gaat dus vlotter dan gedacht. Het bovenste stuk toren is negen meter, as dat eraf is de toren weer stabiel en veilig om in te werken", vertelt burgemeester Jannewietske de Vries.

De toren gaat naar Sneek, waar een bouwbedrijf dit deel opknapt. Bolswarders zijn bezorgd of de toren wel terugkomt. "Ik zal er persoonlijk op toezien dat die in oude glorie terug komt en dat die weer eeuwen mee kan."

Remco de Vries praat met burgemeester Jannewietske de Vries

Foto: Omrop Fryslân, Evert van den Berg

Toen de burgemeester het nieuws vrijdag hoorde, was het wel schrikken. "In eerste instantie hebben we naar de veiligheid van de bewoners en bezoekers gekeken, wat we konden doen om het weer veilig te maken. Dat hebben we direct gedaan. Gelukkig waren er professionele mensen die de kraan hebben geregeld en de toren gezekerd hebben. Dus toen konden we weer ademhalen."

Trefwoorden: 
Bolsward stadhuis toren
(Advertentie)
(Advertentie)