Kunstenaars verlaten broedplaats: "Dit raakt me in het hart"

28 sep 2019 - 15:45

De broedplaats voor kunstenaars aan de Cornelis Trooststraat in Leeuwarden loopt leeg. Dertien kunstenaars verlaten de komende dagen en weken hun ateliers. Ze kunnen zich niet vinden in de verhoging van de huur, nu de gemeente voor 1,6 miljoen wil investeren in het verouderde gebouw.

Keunstners Cornelis Trooststrjitte

Vanaf 1 oktober wordt de huur verhoogd, terwijl er momenteel nog helemaal niets aan het gebouw is gedaan. Het leeglopen van het gebouw kwam naar voren op een emotionele avond van discussieprogramma IepenUp Live eerder deze week.

Kunstenaar Tjeerd Landman wil over twee dagen weg. "Het is nu al zover dat het me niet eens meer om de knikkers gaat, maar om het spel. Er is van alles beloofd, maar niets is duidelijk. De gemeente en de vereniging geven elkaar de schuld. Er komen naheffingen, maar hoe en wat is niet duidelijk. Ik wil weten waar ik aan toe ben."

Kunstenaars Tjeerd Landman en Vincent Schiphorst

Vincent Schiphorst is ook bezorgd over de naheffing. . "Dit gebouw is zo lek als een mandje, 60 procent van de warmte vliegt zo weg. Ik wil best extra betalen, maar niet voor service die nu nog niet wordt geleverd. Ik had liever gezien dat de huur trapsgewijs zou worden verhoogd."

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

De gemeente Leeuwarden vindt het jammer dat sommige kunstenaars het gebouw verlaten, maar geeft aan dat met alle huurders een-op-een contact is om duidelijkheid te krijgen over de huur en de plannen van de verbouwing.

De gemeente Leeuwarden wel dat de plek aan de Cornelis Trooststraat een broedplek blijft voor kunstenaars. Wethouder Hein de Haan wil de kunstenaars niet wegjagen.

Wethouder Hein de Haan

"We zijn tien jaar bezig geweest om het pand te behoeden voor sloop. Met meer dan de helft van de kunstenaars hebben we een contract, maar er komen ook andere organisaties bij zoals wijkactiviteiten en het Leger des Heils om de huur laag te kunnen houden. Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten geweest en tijdens de verbouwing kijken we een op een of mensen kunnen blijven."

(Advertentie)
(Advertentie)