Al jaren een bromtoon in en om het huis: "Je wordt aan je lot overgelaten"

Hij slaapt niet goed, heeft steeds minder energie en is niet graag thuis. De inwoner van Drachten heeft al bijna drie jaar last van een bromtoon in en om zijn huis. Hij wil graag dat er meer aandacht komt voor laagfrequent geluid en de gevolgen ervan.
© Omrop Fryslân
Omdat hij misschien zijn huis wil verkopen en niet de indruk wil wekken dat er iets niet goed is met het huis, wil hij anoniem blijven. We noemen hem daarom 'Jeroen'.
In 2016 werd Jeroen 's nachts een keer wakker. Hij dacht dat er een auto in de straat stationair stond te draaien, maar dat geluid is nooit weer weggegaan. Hij is er 's nachts uit gegaan om het geluid op te sporen, maar zonder succes. Later dacht hij dat het geluid kwam van werkzaamheden verderop, maar toen die klaar waren, was het geluid er nog steeds. En het werd ook luider.

"Mensen snappen het niet"

Voor Jeroen is het een akelig probleem. "Mensen snappen het niet", zegt hij. Er zijn niet veel mensen die kunnen horen wat hij hoort. Zijn vrouw en kinderen ook niet bijvoorbeeld. Hij heeft contact gezocht met de gemeente en hij kreeg bezoek van de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO).
"Ze hebben kunnen aantonen dat er inderdaad een laagfrequent geluid is." Aan de ene kant is het een mooie bevestiging, maar de FUMO heeft de bron van het geluid niet kunnen vinden.
Ik word letterlijk mijn huis uitgejaagd. Dat wil je niet.
'Jeroen'
"Het is nu alsof ik aan mijn lot wordt overgelaten", zegt Jeroen. Hij wordt zo moe van het geluid, dat hij soms naar een bed&breakfast gaat om te slapen. "Ik word letterlijk mijn huis uitgejaagd. Dat wil je niet."
Jeroen heeft eigenlijk nog twee opties: verhuizen of een soort van geluidstherapie bij de GGD. "Ik ga sowieso die therapie proberen, maar weet niet of dat gaat lukken. En verhuizen dat wil je eigenlijk liever niet. Want wie zegt dat je geen geluid hoort in een ander huis. Dan blijf je bezig."

Heb jij last van lage bromtonen?

Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt namelijk dat ongeveer tien procent van de Nederlanders weleens een laagfrequent geluid hoort.
Omrop Fryslân wil, in samenwerking met de andere regionale omroepen en de NOS, graag weten waar in onze provincie mensen last hebben van dit laagfrequente geluid. Op welke locatie hoor je de bromtonen, en wat zijn de klachten? Ben jij iemand die last heeft van dit lage geluid? Vul dan onze enquête in en help ons om het probleem in kaart te brengen.
Jeroen in Weistra op wei