"We hadden een ideale oplossing gevonden en nu wordt het weer verboden"

Caféhouder Henk Breeuwsma baalt van het verbod op speciale rookruimtes. Hij had zo'n aparte rookruimte laten bouwen bij zijn bekende schaatscafé Moarkswâl in Aldtsjerk, maar die kan hij nu niet meer gebruiken. "We hadden een ideale oplossing gevonden en nu wordt het weer verboden. Het slaat nergens op."
Rookruimtes in horeca verboden
Breeuwsma hoopt dat er nog wel iets tegen het verbod kan worden gedaan. "Ik hoop dat Horeca Nederland nog iets kan doen. Dat is de grootste club. Zij moeten hun best doen om er voor de ondernemers nog iets uit te halen."
De caféhouder uit Aldtsjerk voorspelt nu dat de rokers op straat komen te staan. "We hebben hier ook wel eens muziekavonden", zegt Breeuwsma. "Als er dan dertig of veertig mensen buiten staan, is dat voor de buren ook niet mooi. Dan moeten we buiten een plekje maken. Maar ik vind het asociaal dat ik die mensen naar buiten moet sturen."
Sinds 1 juli 2018 geldt in de horeca een algeheel rookverbod, maar aparte rookruimtes waren nog wel toegestaan. De Hoge Raad heeft vrijdag besloten dat dat ook niet meer mag. Daarmee volgt het het het advies van de advocaat-generaal. Die wees erop dat niet-rokers druk kunnen voelen om te gaan roken en dat er onvermijdelijk rook ontsnapt uit de speciale ruimtes.