Bijzonder duel voor 'Volendammer' Sipke Hulshoff: "Maar wil graag winnen"

27 sep 2019 - 15:00

SC Cambuur tegen FC Volendam is vrijdagavond voor veel voetbalfans een wedstrijd als alle anderen. Dat geldt niet voor Sipke Hulshoff. Hij staat voor een bijzondere avond. Sinds afgelopen zomer werkt Hulshoff als assistent-trainer bij FC Volendam. Daarvoor werkte hij in totaal veertien jaar bij SC Cambuur.

FH REPO Sipke Hulshoff

"Ik ben met Cambuur opgegroeid en ik woon al heel lang in Leeuwarden", vertelt Hulshoff. "Voor mij is deze wedstrijd wel heel speciaal. Ik kom heel veel mensen tegen waar ik eigenlijk een beetje mee ben opgegroeid. Dat maakt het wel heel speciaal, maar als de fluit gaat, wil ik heel graag van Cambuur winnen."

Het is een mooi dorp, met heel nuchtere mensen. Dat ben ik zelf ook.

Sipke Hulshoff over Volendam

Het wordt wel vreemd voor Hulshoff. In verschillende periodes werkte hij in totaal veertien jaar bij de Leeuwarders. En nu, sinds een paar maanden, dus niet meer. Toch bevalt de overstap naar Volendam hem uitstekend. "Ik ben heel blij met deze stap. Het is een mooi dorp, met heel nuchtere mensen. Dat ben ik zelf ook. Volendam staat voor aanvallend voetbal en dat sta ik ook. Dus ik voel me hier echt thuis. En vooral het werken in een andere omgeving is echt een verrijking", zegt Hulshoff, die nog wel steeds in Leeuwarden woont. Op wedstrijddagen blijft hij soms in Volendam slapen.

Veel verantwoordelijkheden

Wat Hulshoff heel goed bevalt is dat hij veel verantwoordelijkheden krijgt van hoofdtrainer Wim Jonk. Zo ook afgelopen woensdag, toen de Leeuwarder veelvuldig de leiding had op de training. "Mijn vrijheid als assistent is zeker wel groter dan de laatste jaren bij Cambuur." Dat was ook de reden dat Hulshoff wel aan de slag wilde bij 'Het Andere Oranje', zoals FC Volendam ook wordt genoemd.

FC Volendam is goed begonnen aan de competitie. De ploeg staat op de zevende plaats in de eerste divisie met elf punten uit zeven wedstrijden. Dat zijn er vier minder dan tegenstander Cambuur. De club uit het vissersdorp won onder andere met 2-1 van kampioenskandidaat NAC Breda. Vorige week won Volendam de Noord-Hollandse derby tegen Telstar met 2-1.

Foto: Omrop Fryslân

Overeenkomsten met Wim Jonk

Hoofdtrainer Wim Jonk was zelf een groot voetballer, die bijna vijftig interlands speelde. Ook speelde hij voor onder andere Internazionale, Ajax en PSV. Hoe komt een grote oud-voetballer als Jonk uit bij Sipke Hulshoff als assistent? Beide mannen zaten in het seizoen 2014/2015 bij elkaar op de trainerscursus. Ze werkten veel met elkaar samen, vertelt Jonk. "We hadden raakvlakken met elkaar en een denkwijze die overeenkomt. Sip heeft eigenschappen waar ik wat minder in ben. Je zoekt iets wat je staf compleet maakt, dus vandaar Sip", zegt de trainer van FC Volendam.

De aanvullingen die Hulshoff kan bieden op de werkwijze van Jonk liggen vooral in het leidinggeven aan de totale groep. Jonk: "Ik ben heel analytisch en observerend en daar wil ik ook ruimte voor hebben. In de organisatie van trainingen is Sip heel geslepen en daar heeft hij veel ervaring in. Het is een hele energieke man die het op een goede manier overbrengt op spelers. En daar gaat het natuurlijk om, dat je geen onzin verkondigt. Sip verkondigt geen onzin."

Sipke Hulshoff en Wim Jonk oer Cambuur

Kansen tegen Cambuur

Zowel Jonk als Hulshoff ziet dat FC Volendam kansen heeft tegen SC Cambuur. Maar respect voor de prestaties van Henk de Jong en zijn staf zijn er wel. "Cambuur zit in de flow naar boven, ze hebben de laatste vier wedstrijden gewonnen", ziet Hulshoff. "Het is een team, dat zie je in alles. Het is ook een team dat nooit opgeeft. Dat is ook het grootste compliment aan de technische staf. Ik vind het mooi dat Cambuur goed presteert."

Maar waar kunnen de Noord-Hollanders de Leeuwarders pakken? Daarover wil Hulshoff niet veel zeggen: "Ik kan ook niet alles verklappen, maar over het algemeen liggen er kansen tegen Cambuur. Als we ballen kunnen veroveren, dan liggen er voor ons wel kansen."

Jonk hoopt dat de fans in het Kras Stadion vrijdagavond worden beloond. "Henk de Jong is een trainer die altijd heel positief probeert te voetballen en vanuit eigen kracht probeert te spelen. Het wordt een mooie wedstrijd met twee ploegen die durven te voetballen, waarin het publiek de winnaar moet worden. Met voor ons hopelijk de drie punten", besluit de oud-international.

Hoe Sipke Hulshoff het ervan af brengt met FC Volendam tegen SC Cambuur is vrijdagavond vanaf 20.00 uur live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Verslaggever Andor Faber verzorgt het commentaar vanuit het Kras Stadion in Volendam. Zaterdag in het Cambuur Sjoernaal een uitgebreide samenvatting van het duel.

(Advertentie)
(Advertentie)