Rookruimtes horeca verboden: "We zijn tot in ons hart geraakt, vreselijk"

27 sep 2019 - 12:51

"Er gaan hele harde klappen vallen onder de café's", voorspelt Corné van de Erve, nu speciale rookruimtes in de horeca worden verboden. Van de Erve is voorzitter van de Friese afdeling van de Koninklijke Horeca. "We zijn tot in ons hart geraakt, dit is vreselijk."

Rookruimtes in horeca verboden

De Hoge Raad heeft vrijdag bepaald dat rookruimtes in café's, kroegen en restaurants per direct dicht moeten. Eerder al zei het Gerechtshof dat de aparte ruimtes niet zijn toegestaan. De zaak was aangespannen door Clean Air Nederland.

Sinds 1 juli 2018 geldt in de horeca een algeheel rookverbod, maar aparte rookruimtes waren nog wel toegestaan. De Hoge Raad volgt met het besluit het advies van de advocaat-generaal. Die wees erop dat niet-rokers druk kunnen voelen om te gaan roken en dat er onvermijdelijk rook ontsnapt uit de speciale ruimtes.

"Café's hebben echt geïnvesteerd", vertelt Van de Erve. "We hebben afspraken gemaakt met de overheid. En niet alleen de horecaondernemers zijn de dupe, maar ook alle gasten die roken. Wij willen gastvrijheid bieden, ook aan mensen die roken. Ondernemers hebben soms tot hun laatste cent gespendeerd aan de rookruimtes."

Van de Erve vindt dat de horeca al vaker is getroffen: "Het is klap na klap. Eerst het rookverbod, toen ging de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar en nu dit. Ik wil echt overleg met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, red.) en de overheid."

Geld gestoken in rookruimtes

"Ik ben gewoon heel emotioneel", zegt Van de Erve. "Landelijk hebben meer dan 7.000 bedrijven geïnvesteerd in rookruimtes." Hoeveel van de 2.000 horecabedrijven in Fryslân geld hebben gestoken in een rookruimte, kan hij niet zeggen. "Maar het zijn er nogal wat. Je moet vooral denken aan discotheken en café's. Ze doen er alles aan om het hun gasten naar de zin te maken en om gasten te behouden. Als dit allemaal omvalt, hebben we straks een platteland zonder voorzieningen."

Foto: ANP

Er zijn ook mensen die niet houden van gerook, maar die worden met dit verbod niet gediend, vindt Van de Erve. "Zij hebben geen last van die rookruimtes. Je hoeft daar niet vrijwillig heen te gaan."

Je wilt niet dat iedereen buiten op straat staat.

Corné van de Erve, Koninklijke Horeca Nederland

Mensen die uitgaan en toch willen roken, zouden nu naar buiten kunnen gaan. "Maar zie je het al gebeuren? Dat alle bezoekers van discotheken aan het Ruiterskwartier naar buiten gaan? En andere mensen die het gezellig vinden gaan mee. Je hebt ook een verantwoordelijkheid voor de buurt. Je wilt niet dat iedereen buiten op straat staat."

Van de Erve hoopt dat de handhaving eerst meevalt. "Ik hoop dat de NVWA niet als een dolle gaat handhaven en boetes uitschrijven en de horeca als melkkoe gebruikt. En ik hoop dat we eruit kunnen komen met gemeentes, als rokers noodgedwongen op straat komen te staan."

Corné van de Erve

Bij Neushoorn in Leeuwarden hebben ze een oplossing gevonden: "Roken mag natuurlijk wel gewoon buiten, maar let op, vanaf drie uur 's nachts kom je er niet meer in (Leeuwarder horecabeleid). Ja hoor, lekker dan. Valt mee, rokers die na drieën nog even willen blijven krijgen gratis een nicotine zuigtablet van ons."

Bovendien krijgt de 'rookruimte' een andere naam:

Foto: Neushoorn
(Advertentie)
(Advertentie)