Wie heeft beelden van de snelste vrouw van de Elfstedentocht 1985?

27 sep 2019 - 10:58

Het programma Andere Tijden Sport zoekt beelden van de beste vrouwelijke schaatsster van de Elfstedentocht van 1985, Lenie van der Hoorn. Ze kwam tijdens de dertiende Elfstedentocht drie kwartier na winnaar Evert van Benthem over de finish, maar er zijn geen professionele videobeelden gemaakt. Het programma Andere Tijden Sport doet nu een oproep voor de documentaire.

Foto: NOS

"Er is helemaal niets", zegt Kees Jongkind van het NTR-programma. "Er is een interview door Evert ten Napel van na de finish. En er is een stukje voor de start. Maar alles wat ertussenin zit, ruim 13 uur, hebben we haar niet in beeld."

Wel foto's, maar geen beelden

Er was in 1985 geen aparte wedstrijd voor vrouwen. Van der Hoorn schaatste 45 minuten achter de mannelijke koplopers. "De collega's van de NOS hebben gekozen voor de kop van de wedstrijd en daar zat zij niet in", vertelt Jongkind. "Er zijn wat fragmenten vanuit de helikopter waarvan wordt gezegd: dat is haar. Maar zelf zegt ze dat ze dat ook niet is. Dus we hebben niets. Wel een mooi verhaal en foto's, maar we zouden ook graag bewegende beelden van haar zien tijdens die Elfstedentocht."

Heeft u beelden van Lenie van der Hoorn tijdens de Elfstedentocht van 1985? Dan kunt u contact opnemen met de redactie van Andere Tijden Sport. Dat kan door te mailen naar ats@ntr.nl.

Foto: NTR

"Ik zeg het met het schaamrood op de kaken, maar de NOS heeft geen oog gehad voor de vrouwen tijdens die Elfstedentocht", zegt Jongkind.

Ze heeft wel een verhaal: "Ze moest opboksen tegen het feit dat vrouwen niet echt geaccepteerd werden. Er was geen echte vrouwenwedstrijd tijdens de Elfstedentocht. Ze mochten gelukkig meedoen met de wedstrijd, daar hebben ze ook voor moeten knokken. Een aantal vrouwen deden uiteindelijk mee, onder wie Lenie."

Zilveren tabakspot

Maar omdat er geen aparte wedstrijd voor vrouwen was, had de organisatie ook geen prijs voor haar. "Toen ze als eerste vrouw over de finish kwam, hebben ze van alles moeten bedenken om haar fantastische prestatie te eren. Ze kreeg een zilveren tabakspot van de vereniging Friesche Elf Steden. Die moest ze meteen weer inleveren, het was meer een gebaar. Die pot zou eigenlijk gegeven worden aan de eerste Leeuwarder die over de streep kwam. Het is ook een wisselprijs, dus ze heeft nu alleen een Elfstedenkruisje."

Van der Hoorn in 1985

Toen Lenie van der Hoorn als eerste vrouw over de finish kwam in 1985, was ze vooral blij dat ze eindelijk de 'tocht der tochten' had geschaatst. "Ik ben vijftien jaar lid van de vereniging en heb diverse alternatieve elfstedentochten gereden, maar nu is het er toch van gekomen dat ik een echte Elfstedentocht gereden heb."

Ze was verrast toen de Elfstedentocht van 1985 werd aangekondigd. "Ik had er helemaal niet op gerekend. Het overviel me, ik kon geen woord uitbrengen. Maar ik heb toch maar onderdak geregeld en in het donker gaan oefenen in het donker. Ik heb m'n schaatsen in het donker aangetrokken en ik ben gaan kijken of ik dat kan, in het donker schaatsen. Toen viel het me alles mee."

Dat was wel anders op de ochtend van de Elfstedentocht zelf: "Vanochtend was het aardedonker. Je wist niet wat je meemaakte. Echt een avontuur, een belevenis", zei ze na de finish tegen NOS-verslaggever Evert ten Napel.

Kees Jongkind

(Advertentie)
(Advertentie)