Last van lage bromtonen? Laat het ons weten!

27 sep 2019 - 06:46

Heb jij last van lage bromtonen? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt namelijk dat ongeveer tien procent van de Nederlanders weleens een laagfrequent geluid hoort.

Foto: Omrop

Omrop Fryslân wil, in samenwerking met de andere regionale omroepen en de NOS, graag weten waar in onze provincie mensen last hebben van dit laagfrequente geluid. Op welke locatie hoor je de bromtonen, en wat zijn de klachten? Ben jij iemand die last heeft van dit lage geluid? Vul dan onze enquête in en help ons om het probleem in kaart te brengen.

Bromtoon

Een bromtoon is een zeer akelig geluid voor mensen, omdat het ze wakker houdt en de oorzaak van het geluid vaak lastig te vinden is. Mensen omschrijven het als een constant, dreunend geluid. Het lijkt op een geluid van een een stationair lopende vrachtwagen, of op een aggregaat dat ergens aan staat.

Veel mensen durven er niet mee naar buiten te komen. Ze zijn bang voor gek te worden versleten, weten ons niet te vinden of denken dat melding maken toch niet helpt.

Dirk van der Plas - Stichting Laag Frequent Geluid

Hoeveel mensen in Fryslân last hebben van bromtonen is op dit moment nog niet duidelijk. De website Stichting Laag Frequent Geluid krijgt wel regelmatig meldingen uit het hele land als het gaat om laag frequent geluid. Van 2017 tot nu zijn dat er 49 uit Fryslân.

"Deze aantallen zijn beperkt, maar dat zegt weinig over het daadwerkelijk aantal LFg-gehinderden in de provincie", vertelt Dirk van der Plas van de stichting. "Veel mensen durven er niet mee naar buiten te komen. Ze zijn bang voor gek te worden versleten, weten ons niet te vinden of denken dat melding maken toch niet helpt."

Wat is laagfrequent geluid?

Laagfrequent geluid is geluid dat je bijna niet hoort, omdat het een frequentie heeft onder de 100 Hertz. De gewone geluiden liggen tussen 125 en 8.000 Hertz. Laagfrequent geluid kan komen door bijvoorbeeld de wind, maar door pompoen, motoren of aggregaten. Het vinden van de bron van een bromtoon is heel lastig, omdat deze frequentie van geluid niet gehinderd wordt door bijvoorbeeld een muur van een huis of isolatie. Daarom kan de bron zomaar tien kilometer verderop liggen.

Tim Nonner werkt bij GGD Fryslân als medisch milieukundige en geeft advies aan mensen die een laagfrequent geluid horen. "Wij krijgen geregeld meldingen binnen", vertelt hij. Mensen vertellen hem bijvoorbeeld dat ze niet meer kunnen slapen in hun huis en een camper op de oprit gezet hebben waar ze in slapen. "Het geluid kan je leven beheersen op veel verschillende manieren. Ik hoor bijvoorbeeld ook dat mensen niet meer goed op het werk functioneren omdat ze thuis dit horen."

Lastig om de bron te vinden

Volgens Nonner probeert hij er na de melding eerst achter te komen of het echt laagfrequent geluid is dat mensen horen. Het zou bijvoorbeeld ook tinnitus kunnen zijn. "Als dat onderscheid is gemaakt, dan kunnen de melders twee dingen doen. Bij de gemeente een meting aanvragen om de bron te vinden. Dit blijkt alleen lastig te zijn en heeft ongeveer een slagingskans van dertig procent."

Het tweede wat mensen kunnen doen is volgens Nonner naar de huisarts gaan voor een therapie over hoe je met dit geluid om kan gaan. Vooral ook omdat er verwacht wordt dat er steeds meer van deze bromtonen te horen zijn. Nonner: "Het zal in ieder geval niet minder worden. We gebruiken steeds meer elektriciteit en dat is één van de dingen die deze geluiden op kan wekken."

Tim Nonner van GGD Fryslân

Later vrijdag ook het verhaal van de FUMO, die bij de mensen thuiskomt om metingen te doen en een man uit Drachten die al jaren laagfrequent geluid hoort, maar er niet achter kan komen waar het precies vandaan komt.

Omrop Fryslân en de NOS willen graag weten waar mensen exact last hebben van laagfrequent geluid. Ken je het fenomeen? Help dan mee om dit probleem in kaart te brengen. Dat kan door hier een enquête in te vullen.

(advertinsje)
(advertinsje)