GroenLinks: afsluiten weg door Fochteloërveen onderzoeken

26 sep 2019 - 14:55

De fractie van GroenLinks in Ooststellingwerf wil dat de gemeente zo snel mogelijk wat doet tegen het doodrijden van dieren op de weg door het Fochteloërveen. Als het aan de partij ligt, wordt onderzocht of de weg tijdelijk of volledig kan worden afgesloten.

Foto: Natuermonuminten

Aanleiding voor de motie zijn de tientallen slangen die daar al zijn doodgereden. De gemeente heeft de verplichting om bepaalde dierensoorten te beschermen. GroenLinks tekent aan dat eerdere maatregelen niet veel effect hebben gehad.

Toeristen komen volgens de partij naar Ooststellingwerf voor de bijzondere natuur. Die moet worden beschermd, vindt GroenLinks. De partij wil het afsluiten van de weg daarom later onderzoeken. Dat onderzoek moet nog dit jaar worden gedaan. GroenLinks wil dat daarbij wel rekening wordt gehouden met de belangen van omwonenden, zoals boeren in de buurt.

Al jaren in gesprek

Ook Natuurmonumenten wil dat de weg dichtgaat. Er wordt al jaren gesproken met de gemeente Ooststellingwerf, de beheerder van de weg, maar een passende oplossing is er echter nog niet. Daar komt nog bij, zegt boswachter Marjan Dunning, dat het steeds drukker wordt op de weg.

Tot dusver zijn dit jaar al 160 slangen doodgereden. "We zijn in gesprek met de gemeente, die is eigenaar van de weg." Het liefst zou ze de weg voor autoverkeer willen afsluiten, maar dat zei ze niet hardop.

(Advertentie)
(Advertentie)