Bijzondere munten onderdeel van tentoonstelling over Vikingen

26 sep 2019 - 13:55

In het Fries Museum is donderdagochtend een bijzondere schat gepresenteerd. Het gaat om munten uit de tijd van de Vikingen. Ze zijn een paar jaar geleden in Wirdum gevonden door drie amateurarcheologen. De schat bestaat uit 96 munten met verschillende dateringen.

Foto: Omrop Fryslan

Waarschijnlijk zijn de munten rond 850 na Christus verloren gegaan of begraven in de grond bij Wirdum. Een deel van de munten is gevonden in een linnen buideltje en dat is opvallend. Linnen kan meestal niet lang worden bewaard.

Op tweede kerstdag was het raak

De munten zijn gevonden door drie amateurarcheologen: Sjoerd Bakker, Jildert de Boeren Thomas Menting. De mannen hebben als hobby om met een metaaldetector op pad te gaan. Zo ook op tweede kerstdag vier jaar geleden. De mannen hadden last van een 'brak hoofd' na het kerstgala en dachten dat het een goed idee zou zijn om even een frisse neus te halen.

Op een stuk grasland gingen de metaaldetectoren af, en al snel hadden de mannen door dat het goed raak was. "We wisten dat deze munten zeldzaam zijn en als je er zoveel vindt dan is dat een 'once in a lifetime'-vondst voor ons", zegt Thomas.

Kapers op de kust

Sjoerd, Jildert en Thomas hebben de schat een tijdlang geheim gehouden, omdat ze bang waren voor andere kapers op de kust. "Die konden dan het plekje inpikken, omdat er kans is dat er veel meer munten liggen, en dan zouden wij geen geheel meer hebben", vertelt Thomas.

De munten zullen tentoongesteld worden in Wij Vikingen van het Fries Museum. "Ja wij zijn er trots op dat het nu hier ligt", zegt Sjoerd. Jildert vindt het mooi dat er mede door de munten nu meer duidelijkheid is over de tijd van de Vikingen en wat er toen gebeurde in Fryslân. En ook al lijkt dit het hoogst haalbare voor de amateurarcheologen, volgens Jildert houden ze er voorlopig nog niet mee op: "Nee, wij gaan gewoon door met zoeken."

De muntschat is vanaf 19 oktober te zien in de tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum in Leeuwarden.

(advertinsje)
(advertinsje)