LTO Noord: veel onduidelijkheden in rapport Remkes

Het adviescollege Stikstofproblematiek, beter bekend onder de naam commissie-Remkes heeft woensdag de aanbevelingen bekendgemaakt over hoe we op korte termijn moeten omgaan met de stikstofproblematiek. In het advies gaat het vooral over boeren met vervuilende veehouderijen en met verouderde stallen die in de buurt van de kwetsbare natuurgebieden staan. Ze zouden volgens de Commissie uitgekocht of gesaneerd moeten worden. Wat vinden de boeren daar zelf van?
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Het gaat om 'warme sanering', dus met een financiële tegemoetkoming als compensatie voor de schade. "Het viel ons eigenlijk wel wat rauw op het dak", zegt Trienke Elshof van boerenorganisatie LTO Noord. "Toen de adviescommissie bezig was met het opstellen van het advies, hebben wij als LTO Noord ook wel inbreng gehad en toen hebben wij gezegd dat je op de lange termijn moet kijken naar een 'gebiedsgerichte' aanpak."
"Op de korte termijn moet je kijken naar hoe je de impasse doorbreken kan door een oplossing te zoeken voor de boeren die hun vergunning kwijtgeraakt hebben." Elshof heeft nog zijn twijfels over de warme sanering. "Er wordt wel gezegd dat het een vrijwillige regeling is, maar dan zijn wij heel benieuwd hoe dit verder aangepakt wordt."

Veel onduidelijkheden

Hoeveel boeren er in en om kwetsbare natuurgebieden werken of wonen of verouderde stallen hebben, kan Elshof niet precies zeggen. "Het doorvoeren van deze maatregel vraagt nogal wat van boeren. Het kleine aantal technieken om emissie-arm te worden, is erg duur. Wie gaat dat betalen? Er staan nog zoveel onduidelijkheden in het rapport en daar maken wij ons als organisatie veel zorgen over."

Financieel haalbaar

"De sector heeft al veel gedaan de afgelopen jaren. De ammoniakemissie is met 65 procent gereduceerd. Onder het PAS-regiem hadden wij ook afspraken gemaakt over meer reductie. Daar willen wij ons wel aan houden, maar dit lijkt verder te gaan. Wij vragen ons af of er wel genoeg mogelijkheden zijn om dat op een manier te doen die voor de boer financieel haalbaar is."
Trienke Elshof van LTO Noord
Hoe alle maatregelen in de praktijk tot uitvoering gebracht zullen worden, is nog volledig onduidelijk. "Al met al zijn wij wel teleurgesteld in wat er nu ligt." Waar wij wel blij mee zijn, is dat de Commissie niet kiest voor de reductie van de veestapel, zoals andere partijen de afgelopen tijd voorstelden. En dat ze het wel op gebiedsniveau willen aanpakken. Wij maken ons echter wel zorgen. Hoe snel kan je een opkoopregeling opzetten met respect voor de boer?"