LIVEBLOG: Dag 3 van hoger beroep tegen A7-blokkeerders

26 sep 2019 - 09:47

Vijftien van de 34 zogenaamde 'blokkeerfriezen' staan vanaf dinsdag in hoger beroep terecht voor de blokkade van de A7 bij Aldehaske in november 2017. De Friezen kregen vorig jaar van de rechtbank in Leeuwarden taakstraffen opgelegd tussen de 80 en 240 uren. Verslaggever Auke Zeldenrust doet live vanuit het gerechtsgebouw verslag van de zaak.

15:40
Uitspraak

De zitting is gesloten, de uitspraak is op 31 oktober om 10:00 uur.

15:37
Gezag

Sander Slijver: "Ik heb altijd respect gehad voor het gezag, maar dat ben ik na de eerste rechtszaak verloren. Ik hoop dat u enige menselijkheid toont en dat ik het vertrouwen terugkrijg."

15:29
Motorrijder

Het laatste woord van een tweede verdachte: "We worden neergezet als nazi's. Terwijl we opkwamen voor de veiligheid van de kinderen. Waar zijn we mee bezig?" Weer een ander zegt: "We hadden helemaal niet het doel om de mensen in de bussen aan te vallen." Een derde: "Het is niet met kwade bedoelingen gebeurd."

15:07
Vlam in de pan

Douwes: "In Dokkum met z'n smalle straatjes 200 mensen van KOZP tussen ouders en kinderen. De vlam zou in de pan zijn geslagen." Wij willen ons niet langer zorgen maken over de veiligheid van kinderen. Ik ben blij dat er een statement is gemaakt zonder dat er ongelukken zijn gebeurd. Ik wil binnen de grenzen van de wet een vrije Fries kunnen zijn. Maar onze vrije, tolerante en open gemeenschap wordt vanaf buiten bedreigd door intolerante activisten."

14:49
Laatste woord

Jenny Douwes krijgt het laatste woord: "Ik denk in het Fries, dus ik wil mij in mijn moedertaal verdedigen. Ik vind dat Kick Out Zwarte Piet als vreedzaam wordt neergezet, en dat is niet terecht.

13:14
Disproportioneel

Van der Goot vindt de strafeisen te hoog. "De blokkade heeft niet lang geduurd, er zijn geen ongelukken gebeurd en ze wilden een statement afgeven. Ze streefden een nobel doel na. Ze hadden hun zorgen, allen waren bang voor de veiligheid van de kinderen." De eis van 240 uur werkstraf voor Douwes staat volgens Van der Goot in geen verhouding met andere vergelijkbare feiten. "Ik vind dat disproportioneel en niet passend." Van der Goot vraagt of er gestraft moet worden, om voorwaardelijke taakstraffen.

12:56
Gevaar

Van der Goot: "Hebben de cliënten zelf ook niet recht op vrijheid van meningsuiting? Ze maakten zich zorgen over mogelijke acties van Kick Out Zwarte Piet. Er was wel degelijk dreigend gevaar en dat is door de rechtbank in eerste aanleg onderschat. Die spreekt van een vreedzaam protest." Hij wijst naar het geweld bij intochten in Gouda en Rotterdam. Daarvan is eerder deze dag een filmpje van in de rechtszaal vertoond.

12:50
Causaal verband

Van der Goot: Er is geen causaal verband tussen de actie op de A7 en het niet doorgaan van de demonstratie in Dokkum. De dynamische betoging is door de loco-burgemeester verboden omdat de demonstranten al te laat waren. De statische betoging is verboden op grond van feiten en omstandigheden die geen relatie hadden met de blokkade. Dus wat kun je de cliënten dan verwijten?"

12:40
Geen sprake van geweld

Van der Goot: "Van geweld of bedreigen met geweld is geen sprake. Het standpunt van het Openbaar Ministerie hierin is wat gekunsteld."

12:28
Geen gevaar

Van der Goot: "Mijn cliënten hebben het verkeer niet in gevaar gebracht. Ze zijn langzamer gaan rijden en hebben de alarmlichten aangezet."

(Advertentie)
(Advertentie)