Grote belangstelling voor kavels in Driezum: informatieavond druk bezocht

26 sep 2019 - 07:12

Meer dan zestig mensen verzamelden zich woensdagavond in de bovenzaal van café 'Us Thús' in Driezum, om ideeën aan te horen voor de nieuwbouw in het dorp. Insteek van de avond is om te peilen hoeveel belangstelling er is voor nieuwe huizen in Driezum. Concrete plannen zal de avond niet meteen opleveren: er moet vooral op papier komen hoeveel mensen echt belangstelling hebben in een nieuwe kavel. Dat zal dan worden voorgelegd aan de gemeente Dantumadiel, om te kijken wat er mogelijk is.

Grutte belangstelling foar kavels yn Driezum

"Wij hebben een inwoneraantal dat langzaamaan zakt. Wij willen graag voorzieningen in stand houden. Wij doen als dorpsontwikkelingsmaatschappij ons best om de bestaande woningen, voorzieningen, het dorp zelf, op te knappen. Maar wij onderkennen dat een stukje nieuwbouw daarbij niet kan missen, omdat we anders achteruit strompelen", vertelt Ulke van der Bij. Hij heeft de avond samen met Jouke Dantuma georganiseerd. De twee zitten in de dorpsontwikkelingsmaatschappij Driezum/Wâlterswâld (DOM).

Belangstellingsregistratie

Het betekent niet dat alle mensen die op de informatie aanwezig waren een kavel kunnen krijgen. "Dat hebben wij ook uitgelegd aan de mensen. We hebben nu de belangstellingsregistratie. Dat vragen wij en dat vraagt de gemeente. Nu begint het spel met de gemeente: in hoeverre krijgen wij de gemeente over de streep om mee te werken aan een behoorlijk, substantieel woningbouwplan voor Driezum", vertelt Van der Bij.

"De kunst is: hoe krijgen we de gemeente zover om hier bijvoorbeeld dertig woningen neer te zetten. Maar dat spel zal de komende tijd worden gespeeld en daar hebben we de mensen die belangstelling tonen hard bij nodig."

Grote belangstelling voor kavels in Driezum

Niet alle bezoekers zijn even geïnteresseerd, sommigen zijn alleen nieuwsgierig. "Interesse, dat is misschien wat overdreven. Ik wil eens kijken wat voor plannen hier worden ontwikkeld en wie weet dat ik dan in de toekomst mijn eigen woning verkoop en zeg: ik wil hier wel een nieuwe bouwen", zegt een van de bezoekers van de informatieavond.

Het streven is om in 2020 of 2021 al te beginnen met nieuwbouw, al is dat wel het meest optimistische scenario. Van der Bij: "Iedereen weet dat het bij een gemeente niet zomaar is geregeld. We gaan voor 2020 of 2021, maar we moeten niet vreemd opkijken als het nog een aantal jaren langer duurt."

(Advertentie)
(Advertentie)