Emotionele IepenUP: "Leeuwarden laat kunstenaars opdraaien voor renovatie"

25 sep 2019 - 22:57

Het komt niet goed met het 'brûsplak' aan de Cornelis Trooststraat in Leeuwarden. Al 13 kunstenaars die hier een eigen werkplaats hebben, willen het ateliercentrum verlaten omdat ze de huur niet meer op kunnen brengen. De gemeente Leeuwarden heeft onlangs 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor renovatie en achterstallig onderhoud van het eerdere schoolgebouw. Volgens kunstenaar Bonny Dijkstra laat de gemeente nu echter de huurders voor die investering opdraaien. Zo werd zijn huur van 350 euro verhoogd naar 1.200 euro in de maand. "Ik ben bang dat Broedplaats Cornelis Troost binnenkort heel leeg gaat worden," waarschuwde Dijkstra, woensdag in het discussieprogramma IepenUP Live over het doel en de toekomst van 'Brûsplakken' in Fryslân.

It pân oan de Cornelis Trooststrjitte - Foto: Omrop Fryslân

Er was onverwacht veel emotie op de avond van IepenUP. Na een inleiding van professor Boukje Cnossen, die is gespecialiseerd in Cultureel Ondernemerschap, kwamen deskundigen uit het werkveld zelf aan het woord. Volgens Koen Haringa, onder andere bekend van Asteriks en Stadsoase, is er in Leeuwarden grote behoefte aan een nieuw 'brûsplak' waar kunstenaars en creatieve ondernemers de ruimte krijgen om hun ideeën te realiseren en te exposeren.

Als ideale locatie wordt daarbij gedacht aan het spoordokgebied achter het voormalig postsorteercentrum van PostNL. Oorspronkelijke plannen om net dat gebouw te gebruiken voor dit nieuwe 'brûsplak' kunnen niet doorgaan nu een Engelse projectontwikkelaar dit gebouw intussen heeft opgekocht.

Kunstboulevard?

Initiatiefnemers Koen Haringa en Baukje de Vries uit naam van het LOF (Leeuwarder Ondernemers Fonds) wil nu het nieuwe 'brûsplak' onderbrengen in containers op het braakland van de eerdere vleesverwerker Brada. Verder moet rondom dit 'brûsplak' een stadspark aangelegd worden, waar niet alleen gewandeld kan worden, maar waar ook de culturele projecten en experimenten aan het publiek getoond kunnen worden. Daarmee krijgt Leeuwarden dan een eigen kunstboulevard.

Volgens Haringa en De Vries zijn 'brûsplakken' in Leeuwarden absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat jonge creatievelingen Fryslân zullen verlaten.

Alle deelnemers aan deze discussie van het publiek en het panel vonden dat er meer 'brûsplakken' moeten komen, wil niet het gevaar ontstaan dat talentvolle cultuurmakers de provincie verlaten omdat ze geen geschikte werkruimte kunnen vinden.

IepenUP

Broedplaatsen, of Brûsplakken in het Fries, was gister het discussieonderwerp bij IepenUP live. Veel jonge creatievelingen roepen dat die nodig zijn om Leeuwarden fleurig te houden en ervoor te zorgen dat zij niet wegtrekken uit de provincie. Patrick Schaafstal van Brûsplak Dokkum maakte daarbij wel de opmerking dat ook de 'brûsplakken' zelf meer moeten samenwerken. Daardoor kunnen bestaande initiatieven groter worden en zijn daardoor minder nieuwe 'brûsplakken' nodig.

Volgende week heeft IepenUP aandacht voor de liefde voor het huisdier, voor poezen en puppy's. Waarom smelten we allemaal bij de beelden van die kleine jonge beestjes. Wat maakt de band tussen de mens en zijn of haar huisdier zo bijzonder.

IepenUP geeft iedereen de kans om te vertellen waar nou net zijn of haar huisdier de liefste van de wereld is. Dat kan natuurlijk ook met een gedicht of een lied. Meld je dan aan bij omropfryslan.nl/iepenUP, even klikken op de button en er verschijnt een opgaveformulier waar je je naam, telefoonnummer en natuurlijk je lievelingsdier in moet vullen.

IepenUP live wordt elke woensdag uitgezonden vanuit Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20:00 uur te volgen via een livestream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en in de Omrop-app.

Trefwoorden: 
cultuur IepenUP brûsplakken
(Advertentie)
(Advertentie)