Kokedei in Workum voor de 119e keer ook weer met Concours Hippique

25 sep 2019 - 21:46

Woensdag was het weer Kokedei in de stad Workum. Dat is niet alleen veekeruing op de vierde woensdag van september, maar ook Concours Hippique. Het eindklassement voor de Provincie Fryslân-prijs werd gewonnen door Sybren Minkema uit Frieschepalen. Voor Minkema en oud-voorzitter Henk Dijkstra was het een bijzondere dag.

Foto: ANP

"Wij hebben voor de 119e keer het straatconcours in Workum, dat is op zichzelf al erg uniek. Ik denk niet dat er nog een concours in Nederland is dat zo oud is. En ook nog een straatconcours. Dat komt omdat wij 's morgens op de markt koeien hebben, maar in 1900 dacht men al: we moeten er wat bij hebben. In de omgeving van De Wimerts is niet een grasveld beschikbaar, dus zij dachten: dan maar op straat. Zo is het ontstaan", legt Dijkstra uit.

Dijkstra: "Er zijn twee disciplines: de Bovenlanders, de 'bruinen' voor de duidelijkheid, en de Friese paarden. De top van beide disciplines komt elk jaar naar deze laatste buitenwedstrijd van het seizoen." Het Concours op Kokedei is populair. "We hebben gemiddeld tussen de 5.000 en 6.000 toeschouwers op het hoogtepunt van de middag. Dat is toch een indicatie dat het evenement aanspreekt."

Familie

Dijkstra is erg betrokken bij de dag en het concours. "Ik heb zelf actief aan deze dag meegedaan. Mijn vader deed altijd al mee aan de tuigwedstrijd en ik heb zelf ook een aantal jaren meegedaan tot ik in 1989 gevraagd werd door de organisatie. Toen ben ik na 27 jaar gestopt, en nu debuteert mijn zoon als omroeper. Dat maakt het voor mij wel rond, ik ben er erg trots op."

Hoogtepunten?

Volgens Dijkstra zijn er twee hoogtepunten: "Er is al een aantal jaren de finale voor de Friese paarden uit de limietklassse om de Provincie Fryslân-prijs. Die hebben al in Dokkum, Rijs, Buitenpost, Garijp en Drogeham al een wedstrijd gehad en hier in Workum is dan de finale. Sybren Minkema heeft met de hengst Nane de finalewedstrijd gewonnen en het complete eindklassement. Dat is een prestatie van formaat, dan tel je wel mee in deze sport. Daarnaast heeft Workum nog steeds een ereprijs van het gemeentebestuur en dat is een zilveren zweep en die is bij de Bovenlanders gewonnen door Leendert Veerman uit Wittelte."

Henk Dijkstra over de hoogtepunten van de Concours Hippique op Kokedei

Sybren Minkema is erg trots op zijn hengst, Nane 492. "Het is een initiatief van alle verenigingen die het concours organiseren. Je doet een competitie en de winnaar krijgt de Provincie Fryslân-prijs, en dat is een hele eer. In Dokkum kon ik vanwege een blessure niet rijden. Dus moest ik in de andere wedstrijden goed rijden, ik kon niet een slechte dag hebben. Ik ben twee keer tweede geworden en ik heb twee keer gewonnen en in de finale in Workum, die dubbel telde, heb ik ook gewonnen", zegt Minkema.

Met 2-1 voor

Afgelopen jaar heeft Nane 492 meegereden in de nieuwkomersklasse en nu kon hij meedoen in deze competitie. "Mijn vrouw won afgelopen jaar, dus ik wilde nog eens winnen. Nu sta ik met 2-1 voor", lacht Minkema. Hij won dus eerder ook al eens.

Volgens de winnaar is het rijden op straat niet heel anders. "Voor ons verandert er niet veel, behalve dat je op een recht stuk bent en niet een rondje doet. Maar voor de jury ziet het er wel anders uit, omdat het zo nauw is. Een paard presenteert zich nog wel eens wat anders."

Winnaars Sybren Minkema en Nane 492

(advertinsje)
(advertinsje)