Kramer hoopt op regie stikstofcrisis en wil regeling voor boeren die stoppen

25 sep 2019 - 20:50

Gedeputeerde Johannes Kramer hoopt dat de Provincie de teugels in handen krijgt als het gaat om de aanpak van de stikstofcrisis. Dat is althans wat hij opmaakt uit de woorden van Johan Remkes, die woensdag met adviezen voor het kabinet kwam. Kramer wil de stikstofruimte die nog wel vrijkomt, voor Fryslân behouden. Maar hij ziet ook dat sommige boeren zullen moeten stoppen: "Met de Provincie in de regierol kan er gekeken worden naar boeren die op willen houden of een heel oud stalsysteem hebben en die dicht bij stikstofgevoelige gebieden zitten, zoals de Alde Feanen of het Fochteloërveen.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Er zal dus een opkoopregeling moeten komen. "En die is er al voor een deel", geeft Johannes Kramer aan. "Er is al 100 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Dat is nog niet effectief, maar het zal er zeker een onderdeel van zijn. Ik weet niet wat het kabinet met de adviezen gaat doen, want een gemiddeld boerenbedrijf is denk ik al snel 1,5 miljoen als je alles meetelt. Dan kun je voor 100 miljoen nog niet veel doen", zegt gedeputeerde Kramer.

Kramer wil regie

Kramer zou het dus mooi vinden als de Provincie de regie krijgt. "Dat zou kunnen betekenen dat niet alle stikstofruimte hier weggehaald wordt, maar dat wij de ruimte die vrijkomt ook kunnen gebruiken om toe te kennen aan boeren die willen verduurzamen en het niet verdwijnt naar varkensboeren in Noord-Brabant", vindt hij.

Hij legt zich neer bij het minder snel rijden op de wegen. "Dat is een maatregel die te overwegen is en die nuttig kan zijn. Minder hard rijden helpt daarbij."

Om tafel

De natuur moet blijven zoals die is. "De natuur kunnen en moeten wij niet willen aanpakken", geeft Kramer aan. De Natura2000-gebieden blijven dus gewoon, ook als het aan hem ligt. Maar hoe het precies zal gaan? "Ik kan daar niet op vooruit lopen." Volgens Kramer is er donderdag een vergadering van de overleggroep van provinciale bestuurders en gaan zij volgende week met de minister om tafel.

Gedeputeerde Johannes Kramer reageert op de adviezen van Remkes

(advertinsje)
(advertinsje)