Geen Aldi in Franeker na uitspraak Raad van State

25 sep 2019 - 15:09

Volgens de Raad van State heeft gemeente Waadhoeke terecht geweigerd om een Aldi-supermarkt te vestigen in een oud bedrijfspand aan de Harlingerweg in Franeker. De Harlingerweg ligt buiten het centrum van Franeker en het beleid van de gemeente is om alleen supermarkten toe te laten in het centrum of daar net buiten. Dit is om de leegstand in het centrum te voorkomen.

Foto: ANP

Volgens Aldi ligt het beoogde pand op slechts zeven minuten lopen van het centrum. Bovendien is er in het centrum geen geschikte locatie voor een supermarkt. Daarnaast heeft Aldi naar voren gebracht dat er al twee supermarkten zijn buiten het centrum en dat het dan vreemd is dat Aldi geen toestemming krijgt.

Uitspraak Raad van State

De Raad van State is echter van mening dat de gemeente terecht geen toestemming heeft gegeven voor de komst van de winkel. Dat er al twee supermarkten buiten het centrum zijn, heeft niets met deze zaak te maken: daar waren al eerder afspraken over gemaakt.

Bovendien ziet de Raad van State geen reden om het beleid van de gemeente los te laten, ook al zou er geen goede locatie in het centrum zijn.

(Advertentie)
(Advertentie)