Gysbert-winnaar Aggie van der Meer: "Ik ben er heel blij mee"

25 sep 2019 - 13:23

"Ik was wel verrast, niet dat ik dacht dat ik geen kans had, maar moest het overlaten", zegt Aggie van der Meer, de winnaar van de Gysbert Japicxpriis. "Ik ben er heel blij mee. Vooral ook omdat ik als echte Bolswarder de prijs krijg, Gysbert Japicx woonde hier immers ook, en dat de prijs voor een vrouw is, dat vind ik ook mooi."

Gysbert-winner Aggie van der Meer: "Ik bin der hiel bliid mei"

's Ochtends vroeg stond gedeputeerde Sietske Poepjes bij haar voor de deur. "Ik herkende mevrouw Poepjes direct, toen dacht ik die komt niet zomaar langs. En toen kwam de media er achteraan met al die apparatuur."

Zelf staat ze niet stil bij haar leeftijd, ze is 92 jaar. "Ik weet hoe oud ik ben, mar sta er niet bij stil. Als ik maar de tijd heb om de krant te lezen en te schrijven."

Ze vindt de prijs een erkenning. "Iemand anders had ook gekund, het is maar net wat de jury belangrijk vindt." De prijs is voor haar hele oeuvre, dat is wel eerder gedaan bij eerdere winnaars, zoals bij Durk van der Ploeg in 2011.

Het krijgen van de belangrijkste literaire prijs betekent niet dat ze klaar is met schrijven. "Als ik achterover hang, dan ben ik verloren. Ik doe het omdat ik het leuk vind om te doen."

Aggie Van der Meer

Foto: Omrop Fryslân

"Aggie van der Meer heeft al veel divers werk geschreven, apart werk. Ze heeft een open blik waarmee ze naar de rest van de wereld kijkt," licht gedeputeerde Sietske Poepjes toe.

"En dat de winnaar een vrouw is, is mooi en ze is niet-Friestalig van huis uit. Het Fries heeft ze zich eigen gemaakt." Volgens haar heeft leeftijd niet meegespeeld in de keuze. "Het gaat om kwaliteit. Het is mooi dat ze in deze fase van haar leven zo'n prijs mag krijgen."

Sietske Poepjes

(Advertentie)
(Advertentie)