LIVEBLOG: Dag 2 van het hoger beroep tegen A7 blokkeerders

25 sep 2019 - 14:30

Vijftien van de 34 zogenaamde 'blokkeerfriezen' staan vanaf dinsdag in hoger beroep terecht voor de blokkade van de A7 bij Aldehaske in november 2017. De Friezen kregen vorig jaar van de rechtbank in Leeuwarden taakstraffen opgelegd tussen de 80 en 240 uren. Verslaggever Auke Zeldenrust doet live vanuit het gerechtsgebouw verslag van de zaak.

16:37
Dank voor het volgen

Hierbij sluiten we het liveblog af.

Donderdag is de laatste dag van de zaak. Dan komt het rekwisitoor en de strafeis, en krijgen de advocaten en de verdachten nog het woord.

15:42
Morgen verder

De zaak is voor vandaag voorbij. Morgen verder met de strafeis van het Openbaar Ministerie.

15:11
Cursus

Affryie en Esajas vragen de rechters om de blokkeerfriezen om zwaarder te straffen. Bovendien eisen ze dat de Friezen een workshop volgen bij de stichting Nederland wordt beter. Die cursus gaat over de geschiedenis van Zwarte Piet.

15:00
Foto: Omrop Fryslân
14:32
Signaal

Jerry Affryie: "De blokkeerfriezen hebben met de blokkade onze mond gesnoerd en dat is een misdrijf. Ze hebben het leven van heel veel mensen en kinderen in gevaar gebracht. Tot op de dag van vandaag heb ik er last van. Ik word getreiterd. De verdachten moeten voelen dat ze ons pijn hebben gedaan. Op 18 november 2017 vierden de blokkeerfriezen een overwinning met hun Friese vlag, Ik hoop dat uw uitspraak een signaal afgeeft aan een ieder die voor eigen rechter wil spelen."

14:29
Roetveegpieten

Esajas: "De nationale intocht is met roetveegpieten en dat is een stap vooruit. We gaan daar dus niet demonstreren maar wel in plekken waar ze vasthouden aan de traditie van Zwarte Piet."

14:26
Pijnlijke tijd

Esajas: "De blokkeerfriezen zeggen dat ze het hebben gedaan voor de kinderen. Maar voor heel veel donkere kinderen is de Sinterklaastijd een pijnlijke periode. Ze hebben op straat te maken met beledigende en discriminerende opmerkingen."

14:21
"Gecriminaliseerd en gedemoniseerd"

Volgens Esajas zijn leden van KZOP 'gecriminaliseerd en gedemoniseerd'. Esajas stelt dat "het demonstratierecht onder druk komt te staan. De straf die vorig jaar is uitgesproken heeft niet preventief gewerkt. Ik roep de rechter op de grondrechten te beschermen. Bovendien heeft het me persoonlijk erg geraakt wat er op de A7 gebeurd is. Ik voel me niet meer veilig om in Leeuwarden rond te lopen."

14:15
"Dictatuur"

Esajas: "Jenny Douwes' idee van democratie is een dictatuur van de meerderheid, Douwes en de blokkeerfriezen profileren zich als helden. Jenny Douwes jokt. Ze was wel degelijk betrokken bij de organisatie van dit misdrijf. Ze heeft ons in gevaar bracht en ons recht om te demonstreren afgepakt."

14:08
Gevaar voor democratie

Het begint weer. Jerry Affryie en Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) maken gebruik van het spreekrecht. Esajas: "Ik ben hier vooral omdat gedrag van de blokkeerfriezen een gevaar vormt voor de democratie."

(Advertentie)
(Advertentie)