In de toekomst kijken met Age-readers van het MCL

25 sep 2019 - 08:16

Apparaten die kunnen voorspellen of iemand ziek zal worden of niet. Het klinkt misschien als science-fiction, maar dat is het al lang niet meer. Een van deze apparaten, die zogenaamde Age-Reader, stond dinsdagavond centraal in een speciale bijeenkomst in ziekenhuis MCL in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

De 'Age-Reader' trok veel publiek naar het Leeuwarder ziekenhuis. Voor een bomvolle zaal lag dokter Helen Lutgers uit wat het apparaat precies doet en wat voor invloed 'Age's' op de gezondheid van mensen heeft. Met de reader kan namelijk worden voorspeld of mensen diabetes type 2 krijgen, of bijvoorbeeld hart- of vaatziekten.

Officieel staat Age voor: Advanced Glycation Endproducts oftewel Age's.

Bij een onderzoek wordt de arm in een halve buis gelegd en met licht wordt er dan gemeten wat de score is. Het principe werd in 1996 al uitgevonden in Groningen, maar het koste jaren om een apparaat te ontwikkelen dat ook wetenschappelijk erkend wordt.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Harkje nei in reportaazje oer it apparaat

Met name de data van het 'Lifelines' project heeft geholpen bij de creatie van het apparaat. Lifelines is een grootschalig onderzoeksprogramma in het Noorden van Nederland, met als doel beter te begrijpen hoe mensen gezonder oud kunnen worden. De Age-reader is een mooi voorbeeld van de toekomst van de gezondheidszorg, waarbij er steeds beter kan worden voorspeld wat mensen staat te wachten.

Sommige mensen willen liever niet al te veel weten van die toekomst, maar bij de bijeenkomst in het MCL was dat dinsdag niet het geval. In de pauze was er veel belangstelling van de aanwezigen om de eigen 'Age' score te weten.

Trefwoorden: 
MCL gezondheid LifeLines age
(advertinsje)
(advertinsje)