Friese ondernemer organiseert grote CO2-top

25 sep 2019 - 07:17

Friese ondernemer Gerard Scheper van European Solar uit Heerenveen organiseert een groot evenement in Italië. Het gaat om de Renewable Energy Summit 2019 (RES2019): een internationale top omtrent grootschalige reductie van CO2-uitstoot. Woensdag is de laatste dag van het evenement in Rome en Poggiovalle. Het evenement wordt officieel besloten op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Rome.

Griene enerzy - Foto: Shutterstock.com

Het maatschappelijke doel van het evenement is reductie van de CO2-uitstoot. Bedrijven die hieraan meewerken, zien hoe ze schoner kunnen werken en produceren. Door de belangrijkste partijen, zoals investeerders, ontwikkelaars, distributeurs, fabrikanten en beleidsbepalers, vanuit de hele wereld bij elkaar te brengen, worden verbindingen gelegd, met het doel om grootschalige reductie van CO2-uitstoot te bewerkstelligen.

Dat de ondernemer uit Heerenveen juist voor Italië heeft gekozen als basis voor het evenement is geen toeval."Italië is eigenlijk al tien jaar verder dan ons land", zo legt hij uit. "Ze waren hier eigenlijk een van de eersten, samen met Duitsland, die op het gebied van duurzaamheid serieus aan de slag gingen."

Een van de gasten op het evenement is voormalig PvdA-leider Diederik Samsom. Samsom moet de Nederlandse commissaris Frans Timmermans helpen bij het uitvoeren van het nieuwe klimaatbeleid. Binnen honderd dagen moet er zogenaamde 'Green Deal' op tafel liggen. Verder zijn er deelnemers en partners uit België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en uiteraard Italië.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

De vraag die centraal staat is: hoe verminderen we grootschalig de CO2-uitstoot van bedrijven? Slechts drie procent van het nationale elektriciteitsverbruik is afkomstig uit zon- en windenergie. Dit verandert de komende jaren. Zo is in het Klimaatakkoord afgesproken dat in 2030 circa 70 procent van alle elektriciteit in Nederland afkomstig is van duurzame energiebronnen.

Om zo'n grote CO2-reductie te realiseren is een ingrijpende energietransitie noodzakelijk. In 2030 moet de CO2-emissie de helft zijn van wat het nu is en in 2050 moet dit zelfs nul zijn. Scheper heeft wel een idee hoe dat het beste gerealiseerd kan worden: "De oplossingen moeten geld opleveren, want dan gebeurt er wat mee", zo denkt hij. "Want als het geen geld oplevert dan gebeurt het met 99% zekerheid niet. De mensen die hier zitten zijn ondernemers, en wij komen met zaken die geld opleveren, daarna kunnen we naar Brussel."

(Advertentie)
(Advertentie)