Historie Holwerder familiebedrijf opgetekend in boek

Mensen uit de regio Noordoost-Fryslân kennen het misschien nog wel: familiebedrijf Brouwers Carrosserie en Wagenbouw. Vanaf het begin van de twintigste eeuw bouwde de firma Brouwers in Holwerd heel wat auto's en andere wagens. Veertig jaar geleden hield het bedrijf op te bestaan, maar dinsdagmiddag werd in Dokkum een boek over de geschiedenis van het bedrijf gepresenteerd.
Historie familiebedrijf Holwerd opgetekend in boek
Het boek kwam tot stand door een toevallig ontmoeting in Eindhoven. Dirk de Jong, liefhebber van historische auto's en vrachtwagens, bracht bezoek aan het DAF-museum. Daar trof De Jong een vrijwilliger, die direct over het bedrijf Brouwers Carrosserie en Wagenbouw begon, toen hij hoorde dat De Jong uit Dokkum komt.
DAF maakte vroeger alleen maar chassis en verkocht die onder andere aan Brouwers Carrosserie en Wagenbouw. Het bedrijf bestond van 1914 tot 1979 en maakte van de chassis onder andere bedrijfsauto's, bussen en lijkwagens. Het bedrijf overleefde twee wereldoorlogen, door vroeg en slim materialen in te slaan.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Dit maakte De Jong nieuwsgierig en zo begon hij zijn zoektocht. Over de historie is nu een boek gemaakt, met daarin zo'n tweehonderd foto's en bijzondere verhalen van voormalige werknemers en familie van de oprichters.
Het boek is door Jaap Brouwers geschreven. Het eerste exemplaar werd dinsdag in het Hellinghûs in Dokkum aan Tjeerd Jongsma van het Historisch Informatiepunt Noordoost-Fryslân overhandigd. Hij kreeg het boek uit handen van Sytze Brouwers, een van de nakomelingen van de familie Brouwers.
Verslaggever Willem de Vries was bij de boekpresentatie