Repeteren in de kroeg moet trekharmonica redden

Het gaat niet goed met de trekharmonicaclubs in Fryslân. Op veel plekken bestaan ze al niet meer, zoals in Sneek, of leiden ze geen cursisten meer op, zoals in Grou. Stichting Trekharmonica Peije in Drachten is een uitzondering. Met zo'n zeventig cursisten en acht niveaugroepen, die iedere week repeteren, draait het wel goed.
Foarsitter Meinard Wendelaar Bonga © Omrop Fryslân, René Koster
Volgens voorzitter Meinard Wendelaar Bonga heeft ook de Drachtster club te maken met vergrijzing en kost het steeds meer inspanning om nieuwe aanwas te krijgen. "Met goede muziek en kundige docenten komen we een heel eind, maar voornamelijk de sfeer doet het hem", vertellen de cursisten. Aan die sfeer helpt ook de locatie van de repetities mee: bruin café Markzicht in Drachten.
Wendelaar Bonga ziet nog volop toekomstkansen voor de 'trekzak'. Hij noemt het een praktisch instrument dat je vanwege het formaat ook makkelijk kunt meenemen, bijvoorbeeld op vakantie."
sjocht noch folop takomstkânsen foar de 'treksek'. Hy neamt it in praktysk ynstrumint dat je fanwege it formaat ek maklik meinimme kinne, bygelyks op fakânsje." En sa gau't der spile wurdt, komt der sfear. "En zodra er wordt gespeeld, komt er sfeer."
Wie belangstelling heeft, kan zich nog aanmelden in Drachten. Ook zonder ervaring kun je meedoen.
Verslaggever René Koster ging naar de repetitieavond in Drachten